Cuma, Aralık 13

Kabus geri mi dönüyor? Uzmanlar uyarıyor, Kovid-19’un yeni çeşidi daha hızlı yayılıyor!

Haber Global’in yayınladığı habere göre ‘XEC’ adı verilen yeni varyant, Avrupa ülkeleri ve Rusya’da endişe yarattı. Belirsiz hava koşullarının neden olduğu bulaşıcı hastalıkların yanı sıra, Kovid-19’un yeni varyantı XEC de hızla yayılmaya başladı.
Avrupa ülkeleri ve Rusya’ya da yayılan “XEC” virüsüyle ilgili şaşırtıcı açıklamalar yapıldı. Uzmanlar, grip semptomlarından şikayetçi olan birçok kişinin yeni varyantı kapmış olabileceğine dikkat çekiyor.

MASKE, MESAFE, HİJYEN

Yeni varyantın en korkutucu özelliği PCR testlerinden geçebilmesi ve aşısının bulunmaması. Avrupa’da hızla yaygınlaşan “XEC” varyantının, yakın zamanda Türkiye’de de en baskın varyant haline gelmesi bekleniyor. Maske, mesafe ve hijyen konusunda uyarıda bulunan bilim insanları, bağışıklık sistemi zayıf olan hastalarda virüsün ölümcül olabileceğine de dikkat çekiyor.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Duran Tok yeni XEC varyantından bahsetti. Tok, Kovid-19’a karşı alınan tedbirlerin bugün de hala geçerli olduğunu söyledi. Konuşmasının önemli noktalarına değinen Tok, şunları söyledi: “XEC varyantı, Omicron varyantının bir alt tipi olarak kabul ediliyor. En önemli özelliklerinden biri de diğer varyantlara göre daha hızlı yayılabilmesi. Ancak biraz daha hafif bir klinik tabloyla karşılaşabiliriz. dolayısıyla bir Kovid-19 virüsüdür, “Bazen hayati tehlike oluşturabilir.”

inç_b_c_46b0105118ab66a7ef2fa310b075f91a

“TÜRKİYE’DE ÖNEMLİ RİSK OLUŞTURUYOR”

Doç. Dr. Duran Tok; Ayrıca bu durumda da diğer varyantlarda olduğu gibi bunu PCR testiyle anlamak mümkün. “Henüz başarı oranının yüzde 100 tespit edilebildiğini söyleyemeyiz. Komşu ülkelerde daha sık görülmesi ve bulaşıcılığının diğerlerine göre daha fazla olması. Varyantlar bunun Türkiye’de de önemli bir risk oluşturduğunu gösteriyor.”

XEC versiyonu henüz Türkiye’de resmi olarak görülmedi. Ancak Tok, “Tespit edilmemiş olması yok olduğu anlamına gelmez” diyen Tok, şöyle konuştu: “Bu kadar hızlı yayılan bir virüsün Türkiye’ye, özellikle de İstanbul’a gelmesi kaçınılmaz. Bunun için tedbirlerimizi almalıyız. Şu anda tespit edilememiş olması ve resmi olarak ‘yok’ olduğunun söylenmesi Türkiye’dedir.” “Bu, var olmadığı anlamına gelmez” dedi.

inç_b_c_fadb5d1d5ba904a724956836a2b74dc4

“ÖNLEM ALMAK ZORUNDAYIZ”

Doç. son dönemde aşılara ve testlere yönelik olumsuz bir bakış açısının oluştuğunu belirtti. Dr. Duran Tok, şu uyarılarda bulundu: “Hızla yayılan bir virüs, bu nedenlerle Türkiye’de ciddi bir sağlık sorununa yol açma riski taşıyor. Tedavileri diğer varyantlarda olduğu gibi semptomatiktir. Hızlı yayılması bizi düşündürüyor. Henüz ülkemizde görülmediği için klinik olarak daha hafif seyrediyor” diye konuştu. “Bunu net olarak söyleyemem ama diğer ülkelerden gelen veriler bunu kanıtlıyor. Yine de önlem almamız gerekiyor.”

inç_b_c_74b5ab523e921285b5b2a823665abe99

“BU VARYANT İÇİN İŞE YARAYACAK HİÇBİR AŞIMIZ YOK”

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof., yeni varyantın nasıl tedavi edileceğine dair sorularımızı yanıtladı. Dr. Bülent Ertuğrul şu açıklamalarda bulundu: “Bu varyantın diğerlerinden daha hızlı yayıldığını ve bağışıklık tepkisinden daha hızlı kaçabildiğini biliyoruz. Bir varyantın baskın tür haline gelmesi için bu durum geçerli olmalı. En büyük sorun hala devam ediyor. Bizim için risk altındaki grubun hala risk altında olmasıdır.” Ne yazık ki ülkemizde bu varyantın ve diğer yeni varyantların aşısı bulunmuyor. Daha önce kullandığımız aşılar geçerli değil. Şu anda bu varyantlar için çalışan güncellenmiş aşılar mevcut. Ancak elimizde bu aşılar yok ve en kötüsü risk grubundaki insanları tedavi edecek ilaçlarımız da yok.

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: