Cuma, Aralık 13

Her yıl milyonlarca insanı etkiliyor: İklim soğudu, vakalar arttı!

Türkiye soğuk dalgasının etkisi altına girerken grip vakaları da artmaya başladı. Konuyla ilgili İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Burak Can konuştu.

“VAKALAR ARTIYOR”

Burak Can, grip ile nezlenin birbirinden ayrılması gerektiğini anlatarak şöyle konuştu: “Grip, her yıl milyonlarca insanı etkileyen, influenza virüsü adı verilen bir virüsün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalıkta hastalar ateş, kas ağrıları, öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve halsizlik gibi şikayetlerden yakınırlar. Bazen soğuk algınlığıyla karıştırılabilir. Herkes nezle olduğunu söylediklerinden daha sık gribe yakalandıklarını söylüyor. Aslında soğuk algınlığı biraz daha yaygındır. Özellikle inatçı ateş, şiddetli kas ağrıları, yorgunluk veya uzun süreli kuru öksürük, gripte daha sık gözlemlediğimiz belirtilerdir. Vaka sayısında da artış var” dedi.

“ELLER SIK SIK YIKANMALIDIR”

iStock-1094032118

Grip ve soğuk algınlığı enfeksiyonlarının nasıl bulaştığına ilişkin bilgi veren Dr. Burak Can, şunları söyledi: “Hapşırma ve öksürmeyle yayılan damlacıklar havaya karışabiliyor. Bu havayı soluyan kişiler enfeksiyon etkenini solurlar. Bu nedenle kapalı ortamların sık sık havalandırılması gerekmektedir. Özellikle risk grubuna ait kişilerin kapalı ortamda bulunacakları durumlarda maske takmaları kendilerini koruma açısından faydalı olacaktır. Ayrıca enfeksiyon etkenleri, insanların hapşırması ve öksürmesiyle havaya yayılan damlacıklar yoluyla nesnelere ve yüzeylere bulaşabilmektedir. Kişi bu bölgelere dokunduğunda ve elini ağzına ya da gözüne götürdüğünde bu virüse yakalanıyor. Bu nedenle eller sık ​​sık yıkanmalı ve hasta insanlarla karşılaşmamız gerekiyorsa 1 metreden fazla yaklaşmamalı ve maske kullanmalıyız” dedi.

“Grip aşısını yaptırın”

HASTALIK

Grip aşısının önemine değinen Dr. Can, şunları söyledi: “Risk grubundaki kişilerin mutlaka grip aşısı yaptırması gerekiyor. Aşılar hakkında yanlış bilgiler olmasına rağmen oldukça güvenlidir ve her yıl uygulanmaktadır. 50 yaş üstü yetişkinler, kronik astım, KOAH, diyabet, kalp hastalıkları, kronik karaciğer hastalığı, kronik böbrek hastalığı, nörolojik hastalığı olanlar, immünsüpresif tedavi kullananlar, romatoloji-onkoloji hastaları, hamileler, yaşlı bakımevlerinde yaşayanlar ve sağlık çalışanları aşılanmalıdır. “Genelde grip aşısını Ekim ayında yaptırmanızı öneriyoruz ancak risk grubundaki kişiler aşı yaptırmamışlarsa Kasım, Aralık ve hatta Şubat aylarında bile aşı olabilirler” dedi.

İHA

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: