Pazar, Aralık 29

ÇOCUKLARDA AYAKLARLA YÜRMEK SORUN MUDUR?

genişletmek

Çocuk yürümeye başladığında ayak parmak ucu yürümesi normal kabul edilirken, 2-3 yaş sonrasında da devam eden stabil ayak parmak ucu yürümesi değerlendirilmesi gereken bir durumdur.

Parmak ucunda yürüme vakalarının büyük çoğunluğu (%90) idiyopatik (nedeni bilinmeyen) veya alışkanlıktan kaynaklanmaktadır. Ancak durum böyle olsa bile bu çocuklara da belli bir takip süresinden sonra tedavi uygulanıyor. Çünkü ısrarla parmak ucunda yürümek ayak yapısında kalıcı bozukluklara neden olabiliyor.

Parmak ucunda yürümeye neden olduğu bilinen vakaların %10’unda beyin felci ve kas hastalığı gibi nörolojik problemler mevcut olabilir. Bu nedenle parmak ucunda yürüyen çocukların çocuk nöroloğu ve çocuk ortopedi uzmanı tarafından muayene edilmesi önerilir.

Ayrıca bu konuda dikkatli olmanız gerekir çünkü parmak ucunda yürümek otizm, dikkat eksikliği bozukluğu, hiperaktivite bozukluğu gibi durumların erken belirtisi olabilir.

Parmak ucunda yürüme nasıl tedavi edilir?

Parmak ucunda yürüyen çocuklarda erken dönemde başlanan fizik tedavi, çoğu hastada cerrahi tedavi ihtiyacını ortadan kaldırır ve parmak ucunda yürümenin düzelmesini sağlar.

Bu nedenle hem fizyoterapi egzersizlerinin hem de ev egzersizlerinin aksatılmadan ve doğru şekilde uygulanması önemlidir. Fizik tedavide kullanılan yöntemler şunlardır:

· Esnetme, güçlendirme,

· Yürüyüş eğitimi,

· Manuel terapi yaklaşımları,

· Kinesio Bantlama yöntemleri ve entegrasyon stratejileri.

Düzenli ve etkili yapılan egzersizlere rağmen parmak ucunda yürüme devam ediyorsa AFO adı verilen ortezlerin önce gece, sonra gündüz ve gece kullanılması mümkündür. Bu cihazın kullanım amacı baldır kaslarını esnetmektir.

Germe egzersizleri ve AFO kullanımına rağmen devam eden durumlarda seri alçılama yapılabilir. Normal ameliyatsız yöntemlerle ayak parmak ucu yürümesi, altta yatan nörolojik bir sorun yoksa büyük oranda tedavi edilebilmektedir.

Çocuğunuz için en iyi tedavi seçeneklerini öğrenmek için doktorunuza ve sağlık uzmanınıza danışmanızı öneririz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: