
Brezilya’da bilim adamları tarafından yapılan yeni bir çalışma, dünyanın dört bir yanında milyonlarca insan tarafından kullanılan altı tatlandırıcının (aspartam, Sakarin, Asesulfam Potassio, Eritritolo, Xititolo ve Sorbitol) bellek, dil ve düşünce becerilerini azalttığını ortaya koydu. Yayınlanan çalışma, bu maddelerin beyin yaşlanma sürecini hızlandırdığını göstermektedir.
Beyin hasarını nasıl yapar?
Araştırmacılar bu tatlandırıcıların beyne nasıl zarar verdiğini tam olarak anlamaya çalışıyorlar. Bununla birlikte, önceki çalışmalar bu maddelerin beyinde kan pıhtılaşmasına ve enfeksiyonuna yol açabileceğini göstermiştir. Kilo kontrolünü, kan şekerinin düzenlenmesini ve dişlerin çürümesini önlemek için genellikle asit içeceklerinde, düşük seviyeli tatlılar, yoğurt ve atıştırmalıklarda kullanılan bu tatlandırıcılar tercih edilir.
Günde bir diyete kadar tüketim risk yaratır
Araştırma, en tatlı tatlandırıcıları tüketen insanların beyninin tüketmeyenlerden 1,5 yıl daha hızlı yaşlandığını ortaya koydu. Katılımcılar tarafından günlük olarak tüketilen tatlandırıcıların miktarı 190-200 miligram olarak belirlendi; Bu bir diyet kutusundaki miktara karşılık gelir. Sekiz yıl boyunca 12.000 yetişkinin takip edildiği çalışmada, katılımcıların ortalama yaşı 52 yaşındaydı ve çoğu Brezilya’nın altı ana şehrinde kamu çalışanlarıydı.
60 yaşın üzerindeki kişiler etkilenmez
Şaşırtıcı bir keşif, tatlandırıcıların özellikle 60 yaşın altındaki bireylerde beyin yaşlanmasını hızlandırmasıydı. Araştırmacılar, 60 yaşın üzerindeki yetişkinler, bu maddelerin beyin fonksiyonları üzerinde önemli bir etkisi olmadığını söyledi. Ek olarak, diyabetli hastalar en çok etkilenen gruptu.
Tagatoz güvenli bulundu
Brezilyalı bilim adamları, bazı meyveler ve süt ürünleri -Caseari’nin doğal olarak beyin sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığını buldu. Bu, tagatozun diğer tatlandırıcılardan daha güvenli bir alternatif olabileceğini gösterir.
Uzmanlardan Uyarı: Tüketimi Gözden Geçirme
Araştırmacılar, tatlandırıcıların yaygın kullanımına dikkat çeker ve tüketicilerin bu maddeleri bilinçli olarak kullandıklarını ve mümkünse doğal alternatiflere yöneldiklerini öne sürerler. Çalışma, özellikle genç ve orta ölçekli insanların diyetlerinde tatlandırıcı tüketimini yeniden değerlendirmeleri gerektiğini vurgulamaktadır.