YouTube’un “İnsan Halleri” kanalında yaptığı yayınlarla adından söz ettiren Alican Elkorek, podcast’inin bu bölümünde beynin dönüştürülmesinden ve beynimizi nasıl geliştirebileceğimizden bahsetti.
“Beyin gücümüzü nasıl harekete geçiririz?” “Bugün öğrenme ve çalışmaya yönelik odaklanma protokollerinden bahsediyoruz! Nöroplastik aktivasyon için gerekli araçlar ve konsantrasyon yöntemlerine ilişkin taktikler veriyoruz. Ayrıca beyin için gerekli olan besin takviyelerinden bahsediyoruz. Nöroplastisite ile beyin dönüşümünden bahsediyoruz.” , dopaminin motivasyonumuza etkileri, konsantrasyon gücümüzü artırma yöntemleri, UDD Bu videomuzda uykudan derin dinlenmeye kadar birçok önemli konuyu ele alacağız ve duyunca şaşıracağınız bilgiler bu videoda sizleri bekliyor.Dinlediğiniz için teşekkürler. Bu yolculukta bana. Zihnimizde keşfedecek daha çok şey var! ifadelerine yer verdi.
“Beyin nasıl dönüşür? Nöroplastisite nedir? Nasıl daha iyi öğrenebilir, çalışabilir, konsantre olabiliriz?” Bu soruya yanıt arayan Elkorek şu bilgileri paylaştı;
“Bu yazıda zihinsel dönüşümü keşfetmek ve beynimizi yeniden keşfetme potansiyelimize odaklanmak istiyoruz. Evet, bugün konuşacağımız ana konu nöroplastisite. Bu biyolojik süreç, öğrenme yeteneklerimizle ilgili tüm eylemlerimizin ve seçimlerimizin merkezinde yer alıyor. Alışkanlıkları değiştirin, edinin veya kaybedin.
Genellikle 25 yaşına gelene kadar sürekli olarak yeni nöronlar üretiriz. Ancak öğrenme ve gelişim sürecinde asıl ihtiyacımız olan şey yeni nöronlar değil, mevcut nöronlar arasındaki yeni bağlantılar. Bu bağlantıları bir şehrin altyapısı olarak düşünebilirsiniz: yollar, köprüler ya da küçük yollar.
Yeni bir şey öğrenmeye veya hayatımızı değiştirmeye karar verdiğimizde ilk adım farkındalığı arttırmaktır. Bu mistik bir aydınlanma değil, zihinsel bir farkındalıktır; Bu bir parıltı. Daha sonra nöroplastisite devreye giriyor. Öncelikle neyi değiştirmek istediğimizi belirlemeli, bu değişiklikleri anlamalı ve bilinçli harekete geçmeye hazır olmalıyız.
Beynimizin yapısal değişikliklere uğradığı efsanesini bir kenara bırakalım; Yeni deneyimler. Bu elbette bakış açımızı zenginleştirir ancak genellikle beynimizin ana yapılarını değiştirmez. Beynimiz belirli kimyasal sinyallerle etkileşime girdiğinde değişir ve bu sinyalleri anlamanın anahtarı, dikkatimizi tam da bu değişim sürecine vermektir. 25 yaşından sonra nöron sayımızın neredeyse sabit kaldığını, bu nedenle yeni alışkanlıklar yarattıkça veya güçlendirdikçe gereksiz olanlardan da kurtulduğumuzu söylemiştik.
Odaklandıkça, odaklanmayı sürdürdükçe ve belirli taktiklere sadık kaldıkça zihinsel dönüşüm kaçınılmazdır. Bilimsel açıdan konsantrasyonun neden bu kadar önemli olduğunu açıklayın; Beyin kimyamız yoğunlaştıkça nöroplastik değişim için gerekli molekülleri salgılamaya başlar.
Önceki yazımızda gözlerimizin, beynimizin ve merkezi sinir sistemimizin birlikte nasıl çalıştığından bahsetmiş, değişimin konsantrasyon ve hareketlerimiz aracılığıyla gerçekleştiğini vurgulamıştık. Ayrıca nöroplastisitenin uyku sırasında ortaya çıktığını da fark ettik. Bu konuyu daha iyi anlamak için hem o makaleyi hem de YouTube’daki ilgili bölümü izlemenizi öneririm. Kayıt olmayı da unutmayın.
Beyinde değişiklikler yapmak için ihtiyaç duyduğumuz asetilkolin ve epinefrin moleküllerine erişmenin birkaç yolu vardır. İlk aşk; yani işimize, hedeflerimize duyduğumuz sevgi, bir şeye olan arzumuz ve kararlılığımız. Bu da dikkatimizi artıran bir faktör. İkinci yöntem ise iyi niyetli korku yani pozitif baskıdır; Bunu bazen kaygı, bazen de son teslim tarihi baskısı olarak düşünebilirsiniz. Bu durumlarda adı geçen moleküller salgılanır ve nöroplastisite başlar.
Konsantrasyon yeteneğinizi arttırmak, yani adrenalin ve asetilkolin moleküllerine kolayca ulaşmak istiyorsanız öncelikle davranışlarınızdan başlamalısınız. Zihinsel olarak konsantre olmaya çalışın, boş zamanlarınızda meditasyon yapın ve bu zamanı artırın. Meditasyon konsantrasyon yeteneğinizi artıran en etkili uygulamalardan biridir.
Beyni hacklemenin bir başka yöntemi de zihinsel ve görsel konsantrasyon arasındaki ilişkidir. Görsel olarak odaklandığımızda zihinsel olarak da odaklanabiliriz. Yani çalışmaya başlamadan önce 30 saniye boyunca masanızdaki bir nesneye bakmak konsantrasyonunuzu ısıtır ve süreç başlar. Bir süreliğine görsel konsantrasyonunuzu herhangi bir nesneye verin; zihinsel konsantrasyon bunu takip edecektir.
Sıkça sorulan bir soru şudur: Nöroplastisite için takviyeler. Temel davranışları haftalarca, hatta aylarca uyguladıktan sonra, eğer bunlara gerçekten ihtiyacınız varsa ve yoğun bir konsantrasyon dönemine giriyorsanız, bu takviyeleri kendi takdirinize göre deneyebilirsiniz. Ayrıca videoda bu takviyeler hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Son olarak pasif olarak tükettiğimiz içeriklere bakalım. Televizyon, Instagram ve TikTok gibi platformlardan aldığımız içeriklerin bazen zengin ve kaliteli, bazen bağımlılık yapıcı ve saçma olduğunu biliyoruz. Aslında sosyal medya hem nimet hem de lanet: Onu nasıl kullandığımız, ne tükettiğimiz çok önemli. Bazı içeriklerin bizim için ne kadar yararlı olduğu ve ilerlememizi sağlayacak potansiyele sahip olup olmadığı belirsizdir. Telefonunuzu çalışırken başka bir odaya koymak kritik bir adımdır. Telefonunuz masaüstünüzdeyse dikkatiniz dağılmadan konsantre olmanız zordur. Bu nedenle telefonunuzu fiziksel dünyanızdan uzaklaştırmak daha etkili bir çözüm olacaktır. Telefonu görüş alanınızdan çıkarın, farkı göreceksiniz.
Bu noktada küçük bir özet ve bazı eklemeler yaparak yazımı sonlandırıyorum:
1.Yetişkin olarak öğrenmek ve büyümek istiyorsak, konsantre olmalı ve iyi uyumalıyız.
2. Çalışmak için günün dikkatimizin maksimumda olduğu anını bulmalıyız.
3. Hedefimize odaklanacağımız süreyi belirlemeli ve arttırmalıyız.
4. Sınırlarımızı bilmeli ve yavaş yavaş artırmalıyız.
5. Kafeini dikkatli kullanmalıyız (fazlası kaygıya neden olabilir).
6. Telefonu ortamdan uzaklaştırmamız gerekiyor.
7. Öğrendiklerimizi düzenli olarak tekrarlamalıyız.
8. Değiştirmek istediğimiz konulara mantıklı nedenler bulmalı ve onlara inanarak bu nedenlere tutunmalıyız.
Bu taktikleri takip ederek zihinsel dönüşümünüze başlayabilir, daha dikkatli ve odaklanmış bir hayat yaşayabilirsiniz.