İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, üst solunum yolu enfeksiyonlarındaki artışa dikkat çekerek açıklamalarda bulundu.
1 Aralık’ta başlayacak kış sezonunun yarı noktasına geldiğimizi belirten Prof. Dr. Alper Şener, şöyle konuştu: “Enfeksiyon vakalarının sayısının 1-2 ay öncesine göre yarı yarıya arttığını görüyoruz. Özellikle kas ağrıları, eklem ağrıları, burun ve geniz akıntısı ve burun tıkanıklığını çoğu vakada sıklıkla görmeye başladık.” Rastgele seçilmiş vakalarda başta influenza, enterovirüs, adenovirüs türleri olmak üzere çeşitli viral faktörlerin ve viral faktörlerin bulunduğunu düşünüyoruz.
Özellikle yaşlılarda aşı yapılmamış ve antiviral tedavi başlanmamışsa bunların arasında influenzayı ayırt etmek önemlidir.
Çünkü grip dediğimiz hastalığın erken evrelerinde ilk 72 saatte alacağınız antiviral tedaviyle akciğer felcini önlemiş oluyoruz. Çünkü viral pnömoni özellikle 65 yaş üstü hasta grubunda ciddi olabiliyor. Durumun ağır olması nedeniyle kişiler yoğun bakıma kaldırılacak kadar ciddi klinik durumlarla karşı karşıya kalabilir. Maalesef şu anda günlük yoğun bakım gerektirecek şiddette viral vakalarla karşı karşıyayız. Bazıları hastaneye kaldırılıyor. Bazıları yoğun bakımda yatmayı gerektiren ciddi klinik durumlarla karşı karşıyayız” dedi.
‘ANTİVİRAL TEDAVİYE İLK 72 SAATTE BAŞLANMASI ÖNEMLİ’
Bu nedenle antiviral tedaviye ilk 72 saatte başlanmasının önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Şener, “Grip’i diğer viral etkenlerden ayıran bazı noktalar var. En önemlisi kas ve eklem ağrılarının daha belirgin olması, ardından hastalık kontrol altına alınamadığında burun akıntısı ve tıkanıklığın artmasıdır. öksürük ve balgam çıkaramama, balgam çıkarmada zorluk Oku Yaygınlaşırsa solunum sıkıntısı ve oksijen ihtiyacı oluşur Acil servislerde, Özellikle hastalığın erken evrelerinde oksijene ihtiyaç var, “Kişinin aşı olmadığı takdirde gribe yakalanma ihtimali yüksek” dedi.
“KUŞ GRİBİ VE DİĞER GÜÇLÜ GRİP SALGINI VAR”
Dünyanın her yerinden örnekler getiren Prof. Alper Şener, şunları söyledi: “Şu anda Avrupa Birliği ülkelerinde ve Amerika Birleşik Devletleri’nde ciddi bir influenza A ve B salgını var. Kuş gribi ve diğer domuz gribi türleri de var. İnsan metapnömovirüsünün Çin’deki en yaygın salgını Türkiye Aslında Avrupa ile Asya arasında bir geçiş noktasındayız. Hem influenza A ve B’ye hem de insan metapnömovirüsüne neden olabilen viral bir durumla karşı karşıyayız. Yaygın bir akciğer iltihabıdır. Eğer süperenfeksiyon olduğunu düşünürsek antibiyotik tedavisine devam etmek gerekir. Özellikle 2-3 hafta süren öksürük belirtilerinde bir diğer önemli husus da öksürüktür. Boğazda haftalarca sürebilen şiddetli yanma, batma, kuru öksürük “Ciddi sorunlara yol açabilir” dedi.
“MASKE TAKIN” ÖNERİSİ.
Prof. vatandaşlara da önerilerde bulundu. Alper Şener, “Özellikle kapalı alanlara girerken özellikle toplu taşıma, metro, otobüs, asansör gibi ortamlarda mümkün olduğunca çevrenizden uzak durmanız gerekiyor. Hastanelerde ya da kalabalık birimlerde, kalabalık bir mekana girerken ağzınızı ve burnunuzu kapatmanız gerekiyor.” Böyle bir maske takmanız gerekiyor. Bu uygulama bariyer tedbiri olması nedeniyle oldukça önemlidir. Önlem aldığınızda bariyer virüsün geçişini tamamen engellemeyebilir ama daha az viral partikül veya bakteri alırsanız bir nebze olsun yok olur” dedi.
(DHA)