Pazar, Aralık 22

Uzmanlar uyarıyor: Son 10 yılda 7 kat arttı! ‘Daha da fazlası’ Ölüme neden olabilecek tehlikeye dikkat! “Her yerde bulursun”

Son yıllarda alerji vakalarında artış olduğunu belirten Çocuk İmmünolojisi ve Alerjik Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, bu durumun nedenlerini açıklamanın yanı sıra önerilerini de sıraladı. Nacaroğlu, özellikle yaz aylarında açık havada ürün alırken veya restoranlarda yemek yerken kişilerin alerjisi olan ürünlere dikkat etmesi gerektiğini belirterek, kişinin bağışıklık sistemindeki bir kişinin alerjik reaksiyona karşı aşırı şiddetli tepki vermesi durumu olan anafilaktik şokun olduğunu söyledi. alerjen madde, çok ciddidir. Profesör. Dr. Nacaroğlu, adrenalin oto enjektörünün hayatını kurtardığını söyledi.

Artık bu haberi dinleyebilirsiniz. Uygulamayı şimdi indirin!

“SAYI 10 YILDA 7 KAT ARTTI”

Alerjik şoka karşı kişilerin nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda bilgi veren Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, “Anafilaksi; Alerjik şok en ciddi tepkimizdir. Bağışıklık sisteminin özellikle vücudumuzdaki ilaçlara, gıdalara ve arılarınki gibi zehirlere karşı anormal ve abartılı tepkisi. Alerjik şok durumunda dudakların kızarması, derinin şişmesi, nefes almada zorluk, öksürük, hırıltı, hızlı kalp atışı, kan basıncının düşmesi, kalp durması gibi ölümle sonuçlanabilecek çok ciddi reaksiyonlar ortaya çıkabilir. Bu durumlarda, dışarıda, herhangi bir dış ortamda ya da kazara karşılaşma sonrasında alerjik şok durumu yeniden ortaya çıktığında, yanlarında adrenalin oto enjektörü ve kalem taşımalarını istiyoruz. Adrenalin kalemi hayat kurtarıyor çünkü eğer gıda alerjisi varsa, diyelim ki yemekle karşılaşıyorsak, kalp krizinden ölüm 30 dakika içinde, ilaç alerjisi varsa 5 dakika içinde gerçekleşebiliyor. Arı sokmasından sonra 15 dakika içinde gerçekleşebildiği için bu kadar kısa sürede sağlık kuruluşuna gitmenize gerek kalmayabilir” dedi.

“HER YERDE GÖRÜNEBİLİR”

iStock-1410976365 (1)

Turistik bölgelerde ve yaz aylarında dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Nacaroğlu, şöyle konuştu: “Şok düzeyinde alerjimiz varsa bacakta kanın olduğu bölgeye hızlıca uyguladıktan sonra 2 adet oto enjektör reçete ediyoruz. Özellikle çocuklarda gıda alerjisi nedeniyle sıklıkla görülen anafilaksi, arı alerjisinde, açık alanda veya piknik alanlarında da ortaya çıkıyor. Dolayısıyla arı alerjimiz varsa. Yanımızda adrenalin oto enjektörü taşımalıyız “Seni duyarsızlaştırmaya çalışıyoruz. Özellikle arı sokmasından sonra şoka giriyorsanız. Aşı tedavisi için mutlaka bir alerji uzmanına başvurmalısınız.”

“SON 10 YILIN ALERJİ AKIŞI”

kaşıntılı kaşıntı

“Gıda alerjileri son yıllarda artış gösteriyor” diyen Prof. Dr. Nacaroğlu, “Açık alanda yemek yemek ve açık büfe kullanmak, gıda alerjisiyle kazara karşılaşma riskini artırıyor. Arı zehirleri açık alanlarda satılan yiyecek ve içeceklere bulaşabilmektedir. Anne ve babalarımızın bu konuya mutlaka dikkat etmesi gerekiyor. Dışarıda yemek yediğimiz zaman restoranları bilgilendirmeliyiz. Ne zaman, nerede, nasıl buluşacakları belli olmayabilir. Bu nedenle adrenalin otomatik enjektörü hayat kurtarıcıdır. Son 10 yılın alerji salgınına gıda alerjisi diyoruz.

EN ÖNEMLİ RİSK FAKTÖRÜ…

kaşıntı

En önemli risk faktörlerinden biri; İşlenmiş ve genetiği değiştirilmiş gıdaların kullanımı, gıdalardaki tatlandırıcı ve koruyucuların kullanımı, sezaryen doğumlar ve antibiyotik kullanımının bağırsaklarda iyi bakteri çeşitliliğinin azalmasına bağlı olarak gıda alerjilerini giderek arttırdığı gösterilmiştir. Bir diğer önemli konu ise, yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre sanayinin özellikle açık hava restoranlarında kullandığı bulaşık makinelerinde yüksek konsantrasyonda deterjan kullanılması ve bulaşıkların çok kısa sürede yıkanmasıdır. Sonuç olarak bu deterjanlardan büyük miktarlarda tabak ve bardaklarda kalıntı olarak kalır. Tabak ve bardak kullandığımızda maalesef bir miktar deterjan kullanıyoruz. Bu temizleyicileri ağızdan aldığımızda hem yemek borusu hem de bağırsaklarımızdaki bariyerler yıkılır ve gıda alerjileri daha yaygın hale gelir. “Evde deterjan kullanırken yıkama sonrası tekrar su ile durulamak bu tür zararlı etkenlerden uzak kalma konusunda yol gösterici olabilir” dedi.

“Maalesef ölüme neden olabilir”

kaşıntı, döküntü, kızarıklık

Toplumun alerji durumları konusunda bilgilendirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Nacaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Amerika ve İngiltere’de çok yaygın bir alerjen olan yer fıstığı alerjisi, anafilaktik şoka neden olabiliyor. Bu konuda toplumumuzu bilinçlendirmemiz gerekiyor. Hastalarımızın dikkatli olması gerekiyor bu konuda maalesef farkındalığımız çok yüksek değil ama yine de kullanılan bıçağın içinden geçen miktar ve hatta tezgahta bulaşma şoka neden olabiliyor. kontaminasyon ve kazara karşılaşmalar 10 yıl önce kliniğimizde gıda alerjisi görmezken artık neredeyse 17 çocuktan birinde gıda alerjisi görüyoruz. Yaşlılığa kadar devam ediyor, daha şiddetli ve şok düzeyinde reaksiyonlarla ortaya çıkıyor. Alerjilerin görülme sıklığı ve şiddeti arttı ve ne yazık ki yaşanan alerjiler giderek daha uzun süreli ve kalıcı hale geliyor.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

iStock-164949843

Bunu önlemek için bağırsaklarımızda bulunan canlı bakterilere dikkat etmek, sezaryen doğumdan, gereksiz antibiyotik kullanımından ve tağşişli ürün tüketiminden kaçınmak gerekir. Bunlara dikkat ederek bağırsaktaki iyi bakterilerimizi artırarak besin alerjilerinin artmasını önleyebiliriz. Çocuklarda besin alerjilerinin artmasına paralel olarak bu anafilaksi de maalesef son 10 yılda 7 kat arttı ve artmaya da devam ediyor. Besin alerjisi olan çocuklar bazen yanlışlıkla başka çocuklarla temasa geçebilirler. Her ebeveynin ve her çocuğun bu konuda bilinçlendirilmesi gerekir. Alerjik şok ne yazık ki ölüme neden olabiliyor. Hastalarımızın yanlarında mutlaka adrenalin oto enjektörlerini taşımaları gerekiyor.” (İHA)

Önceki içerik Sonraki içerik
Meriç nehrinde üzücü kaza!  İki genç boğuldu: Yakınlarının çığlıkları yürekleri dağladı!Meriç nehrinde üzücü kaza! İki genç boğuldu: Yakınlarının çığlıkları yürekleri dağladı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: