Perşembe, Aralık 26

Uzmandan “Eyyam-ı bahur” uyarısı! Şikayetleri tetikliyor: ‘Tedbirli olmalıyız’

Sıcaklığın etkisiyle artan ozon gazının astım hastalarında öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gibi şikayetlere neden olabileceği ve atak gelişimini artırabileceği belirtildi. Sıcaklığın akciğerlerin derinliklerine nüfuz edebilen ve solunum bozukluklarını ağırlaştırabilen küçük parçacıkları yoğunlaştırabileceği için aşırı dikkatli olunması gerektiği belirtildi.

Türk Toraks Derneği (TTD) Merkez Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nurdan Köktürk, bu yıl yürürlüğe girecek olan “eyyam-ı bahur” olarak da bilinen aşırı sıcak havaların olumsuz etkilerine ilişkin bir açıklama yaptı. akciğer sağlığı haftası. Küresel ısınmanın etkisiyle dünya genelinde hava sıcaklıklarının arttığını hatırlatan Köktürk, Türkiye’nin birçok bölgesinin rekor sıcaklıklarla karşı karşıya olduğunu söyledi.

EN SICAK AY MAYIS AYDI

Köktürk, mevsim normallerinin üzerindeki aşırı sıcak havaların milyonlarca insanın sağlığını riske attığının altını çizerek, şöyle konuştu: “Sıcak havaların, astım gibi uzun süreli (kronik) akciğer hastalığı olan kişileri etkileme riski daha fazla. Copernicus İklim Değişikliği Servisi tarafından açıklanan Mayıs 2024, dünya çapında kaydedilen bir ay: “Mayıs ayı en sıcak ay oldu ve sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam etmesi bekleniyor.”

SOLUNUM ŞİKAYETLERİNİ UZAYABİLİR

iStock-1431750239 (2)

Sıcak havaların genellikle ozon oluşumu ve artan partikül madde nedeniyle hava kalitesinin düşmesine neden olduğunu söyleyen Köktürk, otomobil, fabrika ve diğer kaynaklardan gelen kirleticilerin güneş ışığıyla reaksiyona girdiğinde ozon gazı oluşturduğunu söyledi. Köktürk, şöyle konuştu: “Sıcak havanın etkisiyle artan ozon gazı, öksürük, hırıltı, nefes darlığı gibi şikayetlere neden olabileceği için özellikle astım hastalarına zararlı. Ayrıca aşırı ısı, derinlere nüfuz edebilecek küçük parçacıkları yoğunlaştırabiliyor. akciğerlere kaçar ve solunum bozukluklarını ağırlaştırır.” uyardı.

iStock-1323823418 (1)

Havaların ısınmasıyla polen ve alerjenlerin arttığını vurgulayan Köktürk, şöyle konuştu: “Yüksek sıcaklıklar polen sezonunun uzamasına ve havadaki alerjen miktarının artmasına neden olabilir. Polen alerjisi olan astım hastalarında yüksek düzeyde polene maruz kalmak astım ataklarını tetikleyebilir. ” Ayrıca sıcak ve nemli ortamlarda havada küf oluşuyor, “Yoğunluk arttıkça küf alerjisi olan astım hastalarının şikayetleri de artabiliyor.” bilgiyi verdi.

“NEFES ALMAYI ZORLAŞTIRABİLİR”

iStock-1455548485

Profesör. Aşırı sıcaklığın solunum sistemine etkilerinin yanı sıra stres kaynağı da olabileceğini vurgulayan Dr. Köktürk, şöyle konuştu: “Astım hastaları, vücutları serinlemek için daha fazla çalıştığından nefes almakta daha fazla zorluk çekebilir ve bu da kan basıncının artmasına neden olabilir. Oksijene duyulan ihtiyaç, sıcak havalarda sık görülen bir sorundur.” “Ayrıca solunum yollarındaki balgamı kalınlaştırarak nefes almayı zorlaştırabilir ve enfeksiyon riskini artırabilir.” dedi.

iStock-1392910135 (1)

Aşırı sıcaktan kaynaklanan rahatsızlık ve stresin de dolaylı olarak astımı etkileyebileceğini vurgulayan Köktürk, şöyle konuştu:

“Yüksek sıcaklıklar açık hava aktivitelerinizi sınırlayabilir, egzersiz yapma yeteneğinizi azaltabilir ve sosyal izolasyona yol açabilir. Tüm bunlar genel sağlığınızı ve refahınızı etkileyebilir ve aşırı sıcaklıkla baş etmenin etkileri, bu rahatsızlıktan muzdarip olanlar üzerinde baskı oluşturabilir. kronik hastalıklar.” solunum yolları rahatsızlığı.”

“ASTIM İLACI HER ZAMAN KİŞİNİN YANINDA OLMALIDIR”

TTD Astım ve Alerji Çalışma Grubu İcra Kurulu Üyesi Uzman Dr. Özge Öztürk Aktaş da sıcak havalarda sağlığınızı korumak için neler yapmanız gerektiği konusunda bilgiler verdi.

Sıcak hava dalgasının ne zaman beklendiğini ve ne kadar süreceğini bilmenin tedbir açısından önemli olduğunu belirten Aktaş, şöyle konuştu: “Yüksek polen ve kirliliğin sıcaklıkla birleştiğinde rahatsızlıklarınızın ağırlaşma olasılığını artırabileceği unutulmamalıdır. ve bu durumda ne yapılacağına dair bir plan yapılması gerekiyor.” dedi.

iStock-1325896363

Aktaş, sıcak hava dalgası bekleniyorsa günün en sıcak saatlerinde yani normalde 11.00-15.00 saatleri arasında dışarı çıkmamaya dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı.

Dışarı çıkmanız gerekiyorsa sabah erken saatlerde ya da akşam, havanın daha serin ve hava kalitesinin daha iyi olduğu saatlerde planlama yapmanız gerektiğini belirten Aktaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dışarıdayken gölgede yürümeli, mümkünse ana yollardan ve kalabalık caddelerden uzak durmalısınız. Gündüz dışarı çıkmak zorunda olduğunuzda ise uzun süre güneşte kalmaktan kaçınmalısınız. Bol, serin kıyafetler ve Şapka takılmalı. Dışarı çıkarken temel ihtiyaçlar için bir çanta hazırlanmalıdır. Çantada ihtiyacınız olabilecek ilaçlar ve bol miktarda su bulunmalıdır.” ve fan konulmalıdır.

iStock-1562768056 (1)

Akciğer hastalığı olanlar sıcak ortamda egzersiz yapmamalıdır. Egzersiz kapalı, serin ve iyi havalandırılan bir odada veya spor salonunda yapılmalıdır. Ev işleri ve bahçe işleri gibi aktiviteler sabah erken saatlerde veya havanın serin olduğu akşam saatlerinde yapılmalıdır. Çok sıcak bir dönemde, havalar soğuyuncaya kadar yorucu faaliyetler azaltılmalıdır.

Susuz kalmamalısınız. Çay, kahve, kola gibi kafeinli içecekler ve şeker içeriği yüksek içecekler vücutta daha fazla su kaybına neden olduğundan su tüketilmelidir. Perdeleri kapatmak evinizin serin kalmasına yardımcı olabilir. Evinizin içi dışarıya göre daha soğuksa, içeride serin havanın kalması için pencereler kapatılmalıdır. Dışarıdaki havanın daha serin olduğu gecelerde eğer güvenliyse pencereler açılmalıdır. Vücut aşırı ısındığında serin bir duş almak gerekir. “Cildin serin, nemli bir bezle, su spreyi kullanılarak su ile soğutulması gerekiyor.”

iStock-1410976365 (1)

Sağlıklı beslenmenin önemine değinen Aktaş, şunları söyledi: “Aç olmasanız bile normal beslenmelisiniz. Terlemeyle kaybedilen tuzun yerine konulması için normal bir diyet uygulanmalıdır. Çünkü özellikle salata ve meyve gibi soğuk yiyecekler tüketilmelidir. çok fazla su içeriyorlar.” dedi.

Sıcaklığın astımı tetikleyebileceği için dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Aktaş, ilaçların saklama koşullarına da dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Aktaş, “İlaçlar evde, 25 derecenin altındaki sıcaklıkta veya buzdolabında, paketin üzerindeki saklama talimatına göre saklanmalı. Kurtarıcı olarak kullanılan astım ilaçları ihtiyaç halinde daima kişinin yanında olmalıdır” dedi. uyardı. (AA)

Bu içerik Nilgün Akbıyık tarafından yayınlanmıştır.

Önceki içerik Sonraki içerik
Tatvan'da zincirleme kaza: Kazaya ambulans karıştıTatvan’da zincirleme kaza: Kazaya ambulans karıştı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: