Cuma, Kasım 15

Obeziteyle mücadele için ne gibi önlemler alınmalı?

genişletmek

Obezite hayatınızı nasıl etkiliyor?

Obezite genel olarak vücut kitle indeksinin (BMI) 30'un üzerinde olması olarak tanımlanır. BMI'si 35 ve üzerinde olan kişilerde veya BMI'si 30'un üzerinde olan kişilerde buna bağlı sağlık sorunları varsa obezite için ameliyat önerilir. Ancak obezite sadece fiziksel bir sorun değil; Ayrıca ruh sağlığını da olumsuz etkileyebilir. Obezite; kalp hastalıkları, diyabet, hipertansiyon, uyku apnesi gibi birçok sağlık sorununa yol açabiliyor. Bu nedenle obezite tedavisinde cerrahi, kalıcı kilo kaybı sağlamak ve yaşam kalitesini artırmak için önemli bir seçenektir.

Obeziteyle mücadele için ne gibi önlemler alınmalı?

Obeziteyle mücadele yaşam tarzı değişiklikleriyle büyük önem taşıyor. Her şeyden önce sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmek kritik bir adımdır. Bu nedenle işlenmiş gıda tüketimini azaltmak ve taze meyve, sebze ve tam tahıllara odaklanmak önemlidir. Ayrıca günlük su tüketiminizi artırarak vücudunuzu nemli tutmalısınız.

Düzenli fiziksel aktivite de bu süreçte temel bir rol oynar; Haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta egzersiz yapmayı hedefleyin. Yeme alışkanlıklarınızı gözden geçirirken gece geç saatlerde atıştırmaktan kaçınmalı ve öğünleri daha küçük porsiyonlarda yemelisiniz. Bu süreçte büyük değişiklikler başarmanın sabır ve kararlılık gerektirdiğini unutmayın.

Obezite tedavisinden önce kişinin endokrinoloğun önerileri doğrultusunda diyet, muhtemelen destekleyici farmakolojik tedavi, psikolojik destek gibi daha az invazif yöntemleri denemiş olması ve bunun ameliyattan önce bile yapıldığını söyleyebilmesi gerekir.

Obezite cerrahisi: yeniden başlama fırsatı

Obezite cerrahisi çeşitli nedenlerle yapılabilmektedir. Yapılma nedenine göre farklı yöntemler kullanılabilir. Tüp mide ameliyatı dediğimiz tüp mide ameliyatı daha sık tercih edilmektedir. Ancak bunun yanı sıra diyabet hastalarına uygulanan veya metabolik cerrahi gerektiren cerrahi yöntemler de obez hastalarda kullanılan yöntemler arasında yer alıyor. Uzun süreli kilo verme çabalarının başarısızlıkla sonuçlandığı veya verilen kiloların geri alındığı durumlarda bu ameliyat tercih edilmektedir. Ancak müdahalenin başarılı olabilmesi için bireyin yaşam tarzında radikal değişiklikler yapması gerektiği unutulmamalıdır.

Ameliyat sonrası beslenme dikkatle takip edilmesi gereken bir süreçtir.

Obezite cerrahisi sonrasında beslenme programının önemi büyüktür. Genellikle tüp mide ameliyatı yapılır ve bu ameliyat sonrasında mide hacmi ciddi oranda küçültülür. İlk iki hafta sadece sıvı gıdaların tüketilmesi gerekmektedir. Daha sonra püre haline getirilmiş gıdalarla beslenmeye devam edilir. Birinci ayın sonunda beslenme planına yeni besinler eklenir ve düzenli olarak 1,5 litre su tüketilmesi önerilir.

İnsanların kilo kaybını daha dengeli yönetebilmeleri için proteinden zengin beslenmeleri ve vitamin takviyeleri almaları son derece önemlidir. Hastalara ilk yıl özel vitamin ve mineral takviyeleri önerilmektedir.

Obezite cerrahisi bireyler için sadece fiziksel bir dönüşüm değil aynı zamanda zihinsel ve duygusal yenilenme fırsatıdır. Ancak ameliyatın etkili olabilmesi için radikal yaşam tarzı değişiklikleri gereklidir. Obezite tedavisinde sürdürülebilir başarı için sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite ve psikolojik destek şarttır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: