
Kalp haftası bağlamında sağlıklı beslenmenin önemi tekrar altı çizilirken, uzmanlar balık tüketiminin kalp krizi riskini azaltabileceğinin altını çizmektedir. Harvard Tıp Fakültesi Profesörü ve Harvard Devlet Okulu Kardiyovasküler Epidemiyoloji Programı Devlet Okulu Direktörü Eric Rimm, yıllarca araştırma için balık yemeyenlere kıyasla haftada birkaç kez balık tüketen insanlar.
Bilimsel araştırmalar, omega-3 açısından zengin diyetin kalp krizi riskini azaltabileceğini ortaya koymaktadır. Özellikle yağlı balıklardan alınan omega-3 yağ asitleri kalp sağlığını birçok yönden iyileştirir. Uzmanlar haftada en az iki kez, sardalya, ton balığı, uskumru ve somon tüketmenizi önerir.
Balık tüketiminin önemi
Harvard Tıp Fakültesinde Tıp Profesörü ve Harvard Halk Sağlığı Okulu’ndaki Kardiyovasküler Epidemiyoloji Programı Direktörü Eric Rimm, “Yıllarca, haftada birkaç kez balık tüketen kişilerin balık yemeyenlerden daha düşük kalp krizi riskine sahip olduklarını göstermiştir.
Omega-3 balık zengin
Omega-3 yağ asitlerinin vücut sağlığını korumadaki önemi, Mildred ve George Burr tarafından 90 yıldan fazla bir süre önce keşfedildi. Bugün birçok omega-3 yağ asidi var, ancak araştırmaların çoğu Omega-3’ün faydalarını elde etmenin en iyi yolunun deniz ürünlerinden elde etmek olduğunu destekliyor. Sardalya, ton balığı, somon, uskumru gibi orosis balıkları, özellikle soğuk su balıkları, omega-3 açısından son derece zengin beslenme değerlerine sahiptir. Bu nedenle, Amerikan Kalp Derneği her hafta bu tür balığın en az iki kısmı tüketmenizi önerir. Eric Rimm, “Omega-3 hücre zarlarına giriyor ve hücre içi iletişim ve aralıklar sağlıyor. Hücre iletişimi bir çalışma çalışması için çok değerlidir.” Dedi.
Tıp dünyasından öneriler
Birleşik Devletler National Geographic Magazine tarafından Mart sonunda yayınlanan bir makaleye göre, omega-3 yağ asitleri, iltihabı azaltmaya odaklanan bir dizi mekanizma yoluyla büyük sağlık yararları sunuyor. “Omega-3 yağ asitleri tehlikeli trigliserit seviyelerini azaltır, oksidatif stresi sınırlar, kan akışını iyileştirir, kan akışını iyileştirir ve hücrelerimizdeki mitokondrinin işlevini arttırır”, Sidney Kimmel Fakültesi Tıp Fakültesi.
“Vejetaryen diyetlerine balık ekleyin”
Makalede ayrıca Dallas’taki UT Southwestern Tıp Merkezi’ndeki diyetisyen ve profesör Jo Ann Carson, “Sağlıksız bir diyetiniz varsa ve deniz ürünleri yemiyorsanız, yağlı hayvanların yüksek içerikli ürünleri yerine balık koyarak kalbinizin sağlığında büyük bir fark yaratabilirsiniz.”
(IHA)