Perşembe, Aralık 26

İnmeye yol açan 6 risk faktörüne dikkat! – SAĞLIK

Felç aniden ortaya çıkar ve acil tıbbi müdahale gerektirir. Dünya çapında her yıl yaklaşık 17 milyon kişi felç geçiriyor. 6 milyon kişi hayatını kaybederken, 5 milyon kişi de sakat kalabilir. Erken müdahale felç hasarının azaltılmasında hayati bir rol oynar. Felçten sonraki ilk 4,5 saat içinde tedaviye başlamak, beyin dokusunun daha fazla hasar görmesini önleyebilir, böylece hastanın hayatta kalma şansı ve fonksiyonel iyileşme olasılığı artar. Bu nedenle felç belirtilerini fark ettiğinizde derhal doktora başvurmanız büyük önem taşıyor. Şişli Memorial Hastanesi Nöroloji Bölümünden Prof. Dr. Dilek Necioğlu Örken felç ve nedenleri hakkında bilgi verdi. Baş ağrıları bazı felç türlerinde önemli bir semptom olabilir. İnme, beyin damarlarının tıkanması veya yırtılması sonucu iskemi veya kanama sonucu beyinde oluşan hasardır. Klinik sonuçlar, bu hasarın beynin neresinde oluştuğuna bağlı olarak değişir. İnme belirtileri arasında; Yüz felci, kol veya bacakta güçsüzlük, geveleyerek konuşma, konuşma güçlüğü veya hiç konuşamama, herhangi bir kelimeyi telaffuz edememe veya çevresinde söylenenleri anlayamama olabilir. Bir dengesizlik olabilir. Bulanık görme ve çift görme meydana gelebilir. Yine kol ve bacaklarda uyuşma meydana gelebilir. Bazı felç türlerinde baş ağrısı da önemli bir semptom olabilir. Her baş ağrısı felç riskini taşımaz ama önemli olan baş ağrısının aniden başlaması ve kişinin hayatında yaşadığı en şiddetli baş ağrısı olmasıdır. Bu tür baş ağrıları durumunda hastaneye gitmeniz gerekir. Bu sonuçların inme sonrasında ortaya çıkabileceği konusunda toplumda farkındalık yaratmak çok önemlidir. İnme erkeklerde daha sık görülüyor İnme risk faktörleri değiştirilebilir ve değiştirilemez olmak üzere iki gruba ayrılır. Yaş, cinsiyet, ırk ve kalıtsal özellikler değişmez faktörlerdir. Örneğin 55 yaşından sonra felç riski her 10 yılda bir ikiye katlanıyor. Ayrıca felç erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür. Değiştirilebilir risk faktörlerinin en önemlilerinden biri hipertansiyondur.

  • Hipertansiyon; İskemik felç adı verilen damar tıkanıklığı ve hemorajik felç adı verilen beyin kanaması için risk faktörüdür. Bu nedenle hipertansiyonun tedavi edilmesi ve kontrol altında tutulması gerçekten önemlidir.
  • Başka bir risk faktörü diyabetVE. Diyabet felç riskini neredeyse 6 kat artırabilir. Bu nedenle şeker kontrolü çok önemlidir.
  • Kalp hastalığı Aynı zamanda felce de neden olabilir. Atriyal fibrilasyon, özellikle kalp ritim bozukluğu da bu hastalıklardan biridir. Atriyal fibrilasyon yaşla birlikte artan bir ritim bozukluğudur. Bu ritim bozukluğunun doğru tedavisi felçten korunmak için çok önemlidir.
  • Başka bir risk faktörü kolesteroldeki artışlarVE. Yüksek kolesterol damar duvarının yapısına zarar verebilir ve iltihaplanmaya neden olabilir, bu da felce yol açabilir. Bu iltihabı tedavi etmek ve plakları stabilize etmek felci önlemek için önemlidir.
  • Bu hastalıkların yanı sıra en önemli risk faktörlerinden biri de sigaraVE. Sigara içmek hem iskemik felç hem de subaraknoid kanama olarak bilinen anevrizma yırtılmasından kaynaklanan kanama için ciddi bir risk faktörüdür. Aşırı alkol tüketimi de felç riskini oluşturur.
  • Yaşam tarzı Aynı zamanda felç için de risk faktörleri arasındadır. Bunlar arasında hareketsiz bir yaşam tarzı, aşırı kilo ve hazır ve işlenmiş gıdaların tüketimi yer alıyor.

İnmede ilk 4,5 saat hayati önem taşıyor İlk 4,5 saat içerisinde uygulanan ilaç tedavileri olumlu sonuç verebilmektedir. Bu nedenle yüz, kol veya bacaklarda güçsüzlük, konuşma bozuklukları, denge bozuklukları, görme sorunları gibi belirtiler gözlemliyorsanız hemen 112 ambulans sistemini aramanız gerekmektedir. Hasta yakınlarının hastayı hastaneye götürmesi önerilmez. kendileri hastane. Hastanın 112 numaralı telefondan hastaneye ulaştırılması gerekecek. Bunun en önemli nedeni ise akut felç tedavilerinin tüm merkezlerde verilememesi. Bu nedenle 112 hastaları felç tedavi merkezlerine ve hastanelere götürüyor. 112 ambulans sistemi de felçli hastanın alınacağı konusunda önceden hastanın alınacağı merkeze bilgi veriyor. Takım buna göre hazırlanıyor. Tedaviler zamanında yapıldığında kişi hayatına sağlıklı bir şekilde devam edebilir. İnme, ilaçlarla ilk 4,5 saatte tedavi edilebiliyor ve yaklaşık 3 hastadan 1’i hiçbir şey olmamış gibi iyileşebiliyor. Ayrıca son zamanlarda geliştirilen anjiyografi yöntemi ile tıkalı damardaki pıhtıyı ortadan kaldırarak tıkalı damarı açan tedaviler de bulunmaktadır. Bu tedaviler yaklaşık 6-8 saat süreyle yapılabilmektedir. Tüm bu tedaviler gerçek anlamda hayat kurtarıcıdır ve felçten kaynaklanan hasarı azaltarak kişilerin hayatlarına sağlıklı bir şekilde dönmelerini sağlar. Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: