Uzman, tatillerde kadınlarda genital mantar enfeksiyonlarının sık görüldüğünü söyledi. Dr. Derya Tunç; Havuz suyunun neden olduğu hastalıkların başında ishal, idrar yolu enfeksiyonu, hepatit A, göz ve kulak enfeksiyonları geldiğini söyledi. Uzman, enfeksiyonların bulaşma riskini azaltmak için havuz alanı, duşlar, soyunma odaları ve şezlongların temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Dr. Derya Tunç, “Bu alanların günde en az bir kez temizlenmesi gerekiyor. Şezlonglarla doğrudan temastan kaçının. Üzerine battaniye veya havlu serilmeli, yatakta kullanılan havlularla yüzünüzü ve vücudunuzu kurutmamalısınız. Yine plaj kumuna serilen havluyla kendinizi kurulamak da bulaşıcı etkenlerle temas riskini artırıyor. Bu nedenle kumun üzerine serilen havluyla kendinizi kurulamamaya dikkat etmeniz gerekiyor” diye önerdi.
“Genital mantarların en önemli nedeni ıslak mayolardır”
Uzman Dr. Derya Tunç, hepatit A ve birçok ishal etkeninin ağızdan bulaştığını vurguladı:
“Kirli havuz ve deniz suyunun yutulmasıyla mikroplar sindirim sistemine ulaşıyor ve mide-bağırsak iltihabı gelişiyor. Bu nedenle son günlerde ishal olan herkesin havuza girmemesi büyük önem taşıyor. Özellikle yaz aylarında kadınlarda sık görülen genital mantarların en önemli nedeni nemdir. Islak mayoyla beklemeyin, duş almak, havuzdan çıktıktan sonra iyice kurulanmak ve mayoyu değiştirmek olası enfeksiyon riskini azaltacaktır. Tırnak ve cilt mantarından korunmak için havlu, terlik gibi kişisel ekipmanların kullanımına dikkat etmeniz gerekiyor. “Havuzdan çıktıktan sonra ayaklarınızı kuru tutmak da çok önemli.”
Gözlük ve kulak tıkacı kullanılması tavsiye edilir
Uzmanlar, yaz aylarında en sık görülen hastalıklardan biri olan göz enfeksiyonlarının, suyun içerdiği mikroorganizmaların etkisiyle göz kapağında iltihaplanma olarak görüldüğünü söyledi. Dr. Derya Tunç, “Göz enfeksiyonları; Gözlerde kızarıklık, yanma, batma ve salya akması gibi şikayetlere neden olur. Yüzücü kulağı olarak adlandırılan yüzmeden kaynaklanan kulak enfeksiyonu, artan yaz hava sıcaklığının yarattığı nemin hassas dış kulakta enfeksiyona yol açması sonucu ortaya çıkar. Havuz suyundan kulağa giren mantar, bakteri ve virüsler kulak enfeksiyonlarına neden olabilir. Kulak ağrısı, kaşıntı, akıntı, ateş ve kusma kulak enfeksiyonlarının belirtileri arasındadır. İdrar yolu enfeksiyonları da havuzda yüzdükten sonra gelişebilecek enfeksiyonlar arasındadır. Havuzda uzun süre kalmak, özellikle dar mayo giymek idrar yolu enfeksiyonu riskini artırıyor. Sık ve ağrılı idrara çıkma, karın ağrısı, ateş ve kusma gibi çeşitli semptomlarla kendini gösterebiliyor” dedi.
Suya atlarken burnunuzu kapatın
Uzman Dr. Derya Tunç, havuzda ve denizde enfeksiyonlardan korunmak için şu ipuçlarını verdi:
“-Mümkün olduğunca havuz ve deniz suyu yutulmamalı. Suya atlarken burun kapatılmalıdır.
– Durgun ve kirli sularda, köpüklü ve yeşil yüzeyi olan denizlerde yüzmemelisiniz.
-Kanalizasyonla kirlenmiş alanların yakınında ve yoğun yağışlardan sonra yüzmeyin.
-Gözlük ve kulak tıkacı kullanmalısınız.
-Havlu, mayo ve terlikler paylaşılmamalıdır.
“Havuzlara girmeden önce ve havuzdan çıktıktan sonra duş almak zorunludur.”