Perşembe, Aralık 26

Dünya yeni bir salgına hazır mı? DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus'tan dikkat çeken açıklama

Bu yıl 9 ülkenin bazı hastalıklardan tamamen kurtulduğunu belirten Ghebreyesus, Afrika'da 17 ülkeye 12 milyon dozdan fazla sıtma aşısının ulaştırıldığını, 150 ülkede ise sigara tüketiminin azaldığını kaydetti.

Dünyada kutlanacak gelişmelerin yanı sıra üzücü gelişmelerin de yaşandığını söyleyen Ghebreyesus, şöyle konuştu: “Lübnan'da ilan edilen ve devam edecek gibi görünen ateşkesten memnun olsak da çatışmaların sona ereceğine dair bir işaret yok. “. Gazze, Sudan ve Ukrayna'daki savaşlar. Bu çatışmalar çok fazla ölüme, yıkıma ve yerinden edilmeye neden oluyor.” “Sağlık sistemi de sıklıkla hedef alındı.” değerlendirmesini yaptı.

DSÖ verilerine göre yılda 1.370 kez sağlık hizmetlerinin hedef alındığını anlatan Ghebreyesus, bunun sonucunda 805 kişinin öldüğünü, 1.545 kişinin de yaralandığını söyledi.

Suriye'deki gelişmelerin yeni bir umut olduğunu vurgulayan Ghebreyesus, Halep ve İdlib'deki sağlık kurumlarının son iki haftadır oldukça yoğun olduğunu, bazılarının hizmetlerine ara verdiğini ve sağlık hizmetlerine yönelik 19 saldırının kaydedildiğini söyledi.

Suriye'de yerinden edilenlerin ve Suriye'ye dönenlerin sağlık ihtiyaçlarının ülkenin sağlık sistemi üzerinde yeni bir yük oluşturacağını belirten Ghebreyesus, şöyle konuştu: “Son askeri operasyondan önce bile hastane ve sağlık tesislerinin üçte ikisinden azı mevcuttu. Acil travma, ameliyat, bulaşıcı olmayan hastalık, çocuk ve anne sağlığı ve ruh sağlığı hizmetlerine ihtiyaç duyan yaklaşık 15 milyon insan var” dedi.

Ghebreyesus, DSÖ'nün son iki hafta içinde bölgeye 11 TIR sağlık malzemesi gönderdiğini de vurgulayarak, önümüzdeki günlerde ihtiyaçların karşılanması için şimdiden harekete geçildiğini söyledi.

iStock-2153442253 (1)

Afrika'daki M pox virüsünün küresel bir sorun olduğunu vurgulayan Ghebreyesus, Ruanda'da ortaya çıkan Marburg virüsünün kontrol altına alındığını söyledi.

Ghebreyesus, kuş gribinin endişe verici yayılımından bahsetti ve mücadelenin başarısız olduğu hastalıklardan bahsetti.

Son bir yılda koleradan ölümlerin yüzde 71, kızamık vakalarının ise yüzde 20 arttığını belirten Ghebreyesus, yetişkinlerde diyabet oranının 1990'dan bu yana dört katına çıktığını söyledi.

Ghebreyesus, yaklaşık iki hafta önce Ruanda'da isimsiz bir hastalığın, çoğu 14 yaşın altındaki çocuklar olmak üzere 416 vakadan 31'inin ölümüne neden olduğunu bildirdi.

Ghebreyesus ayrıca bölgede incelemelerin sürdüğünü, Kovid-19'un hala etkili olduğunu ve mağdurların olduğunu söyledi.

iStock-1216302919

“Covid-19 hakkında sanki geçmiş gibi konuşamayız.” Ghebreyesus, geçen yıl haftada yaklaşık 1000 kişinin, son 5 yılda ise toplam 7 milyon kişinin bu hastalıktan etkilendiğini anımsattı.

Ghebreyesus, dünyanın yeni bir salgına hazır olduğunu ve hazır olmadığını belirterek, şunları söyledi: “Eğer yeni salgın bugün gelseydi, dünya 5 yıl önce Kovid-19'a zemin hazırlayan kırılganlıkların bazılarıyla karşı karşıya kalacaktı”. dedi.

Dünyanın Kovid-19'dan çıkardığı dersler sonucunda Dünya Bankası ve DSÖ'nün Pandemi Fonu'nu oluşturduğunu söyleyen Ghebreyesus, birçok projeye destek verildiğini, ilaç ve yerli aşı üretimine ağırlık verildiğini anlattı.

Dünya nüfusunun yarısının temel sağlık hizmetlerine erişemediğini vurgulayan Ghebreyesus, “Dünyada sağlık hizmetlerine erişim imkanları arttıkça 2 milyar insan sağlık ve ilaç ödemeleri nedeniyle maddi sıkıntı yaşıyor” dedi. dedi.

AA
Bu içerik Nilgün Akbıyık tarafından yayınlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: