Pazar, Aralık 22

Dikkat! Çölyak hastası olanlar bu besinleri yememeli! Çölyak hastalığına ne iyi gelir? Çölyak hastalığı için yemekler nelerdir? Belirtiler nelerdir? Çölyak hastalığı nasıl tedavi edilir?

genişletmek

Çölyak hastalığı, buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten adı verilen bir maddeye vücudun bağışıklık sisteminin anormal tepki vermesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. MasterChef’in yeni bölümünde jüri üyeleri yarışmacılardan çölyak hastalarına uygun yiyecekler pişirmelerini istedi. Peki çölyak hastaları ne yemeli?

Çölyak hastaları ne yiyor?

İlk belirtiler genellikle ilk yaştan sonra, gluten içeren gıdaları tüketmeye başladığınızda ortaya çıkar. Başlangıçta bulantı, kusma, ishal ve halsizlik gibi belirtiler görülür. Daha sonraki dönemlerde ise kansızlık, deri döküntüleri gibi çeşitli belirtiler eklenir. Kronik bir hastalık olmasına rağmen tedavi edilebilir ve tedavisi gluten içeren gıdaların diyetten çıkarılmasını içerir. Çölyak hastalığı ve gluten hassasiyeti olanlar glutensiz beslenmeyi uygulamalıdır. Glutensiz beslenme; Buğday, çavdar, arpa ve yulaf içeren tüm gıdalardan (tahıllar, makarna ve birçok işlenmiş gıda) kaçınmak anlamına gelir. Mısır, patates, pirinç ve soya unu zararsızdır. Et, meyve ve sebzeler gluten içermez.

Çölyak hastalığı nedir?

Çölyak hastalığı yaygın görülen ve görülme sıklığı her geçen gün artan bir hastalıktır. Dünyanın birçok ülkesinde 70 ila 200 kişiden biri çölyak hastasıdır. Glutene duyarlı enteropati olarak da adlandırılan hastalık, vücudun bağışıklık sistemi ile ilgili nedenlerden dolayı ortaya çıkar. Birçok tahılda bulunan gluten adı verilen bir proteine ​​karşı yanlış yönlendirilmiş bir bağışıklık tepkisi tarafından tetiklenir. Bazı hastalarda gluteni parçalayan enzime karşı bağışıklık tepkisi de vardır. Çölyak hastalığı ince bağırsağın iltihaplanması nedeniyle semptomlara neden olur. Bağışıklık sistemi glutene anormal tepki verir ve iltihaplanma sürecini başlatır.

Bağırsak mukozası normalde villus adı verilen ve besinlerin emilmesine izin veren küçük eldiven benzeri çıkıntılar içerir. Villuslar bağırsak emilim yüzeyini arttırır ve besinlerin kana geçişini kolaylaştırır. Çölyak hastalığında gelişen inflamatuar süreç sonucunda vücut, kendi dokularına zarar veren antikorlar üretir. Bu otoantikorlar ince bağırsağın iç yüzeyindeki bu çıkıntıları yok eder ve villuslar düzleşir. Bunlar zarar gördüğünde hasta ne kadar yerse yesin besinlerin tam emilimi sağlanamadığı için vücuda yeterli miktarda alınması mümkün olmaz.

Uzmanlar çölyak hastalığının alerjik mi yoksa otoimmün bir hastalık mı olduğunu araştırmaya devam ediyor. Son verilere göre hastalığın hem alerjik hem de otoimmün unsurları içerdiğine inanılıyor. Alerji, bağışıklık sisteminin vücuda zararsız olan maddelere karşı aşırı tepki vermesidir. Bu aynı zamanda çölyak hastalığı için de geçerlidir çünkü bağışıklık sistemi zararsız glutene aşırı bir bağışıklık tepkisi ile yanıt verir. Öte yandan bağışıklık sistemi aynı zamanda vücudun kendi enzimi olan doku transglutaminazına karşı da antikorlar üretir.

Çölyak hastalığının nedenleri
Gluten intoleransının kesin nedenleri hala bilinmemektedir. Ancak çölyak hastalığını tetikleyen şey muhtemelen genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin birleşimidir.

Son araştırmalara göre hassas kişilerde ince bağırsağın duvarına ulaşan kısmen sindirilmiş gluten molekülleri, bağışıklık sisteminde aşırı reaksiyona neden oluyor. Genetik faktörler hastalığın gelişiminde en önemli faktördür. Çölyak hastalarının ebeveynleri, kardeşleri veya çocukları gibi birinci derece akrabaları da sıklıkla hastalıktan muzdariptir. Bir kişinin diyeti, gastrointestinal enfeksiyonlar ve bağırsak bakterileri çölyak hastalığının gelişmesine katkıda bulunabilir.

Gluten buğday, çavdar, yulaf ve arpa gibi tahıllarda bulunur ve bunlarla hazırlanan her türlü gıda tüketildiğinde aktif hale gelir. Öte yandan pirinç, mısır, soya veya patates gluten içermediğinden hastalar tarafından rahatlıkla tüketilebilir.

Çölyak hastalığının belirtileri
Çölyak hastaları glüten içeren yiyecekleri yediklerinde bazı tipik semptomlar yaşarlar. En yaygın olanları karın ağrısı, şişkinlik ve yağlı ishaldir. Bu kısa süreli semptomları daha sonra kronik bozukluklar takip eder. Çölyak hastalığında bağırsak mukozası iltihaplanma nedeniyle hasar görür ve tüm gıda bileşenlerinin emilimi tehlikeye girer. Bunun sonucunda demir eksikliği gibi ciddi sağlık sorunları gelişir. Uzun vadeli önemli semptomlardan biri kilo kaybıdır.

Bazı hastalarda glutene duyarlı enteropati, cilt problemleri gibi doğrudan bağırsak fonksiyonuyla ilgili olmayan semptomlara neden olur. Hastalığın atipik semptomlarla ilerlediği bu durumlarda tanı sıklıkla gecikmektedir. Çölyak hastalığının atipik semptomları arasında;

Kaşıntılı, kırmızı deri döküntüleri (dermatitis herpetiformis)
Dilde yanma, halsizlik ve solgunluk gibi anemi belirtileri (bu anemi, demir eksikliğine bağlı olup, malabsorbsiyon nedeniyle demir tedavisine yanıt vermez).
Osteoporoz, kas zayıflığı, kalsiyum eksikliğine bağlı kemik ağrısı
K vitamini eksikliğine bağlı kanama
Gece körlüğü (A vitamini eksikliği nedeniyle)
Depresyon belirtileri
ses kısıklığı
Epileptik nöbetler
Baş dönmesi ve denge sorunları
Hormon düzeylerinde dengesizlik
eklem sorunları
Ağızda aft yaraları
Dikkat bozukluğu olarak değerlendirilebilir.
Dermatitis herpetiformis, bağırsak gluten intoleransının neden olduğu kaşıntılı, kabarcıklı bir cilt hastalığıdır. Döküntüler çoğunlukla dirseklerde, dizlerde, gövdede, kafa derisinde ve kalçalarda görülür. Dermatitis herpetiformis sıklıkla çölyak hastalığına benzer bağırsak değişiklikleriyle ilişkilidir; Ancak bazı hastalarda bariz sindirim semptomları olmayabilir. Dermatitis herpetiformis günümüzde çölyak hastalığının kutanöz belirtisi olarak kabul edilmektedir.

Çocuklarda çölyak hastalığının belirtileri
Çocuklarda hastalığın belirtileri tamamlayıcı gıdalara başladıktan sonra ilk kez tahıl ürünlerini tükettiklerinde ortaya çıkıyor. Birkaç hafta veya ay sonra mide bulantısı, kusma ve ishal gibi klasik sindirim semptomları ortaya çıkmaya başlar. 2 yaşın altındaki çocuklarda çölyak hastalığının belirtileri:

Kusma
Kronik ishal
karın bölgesinde şişlik
gelişimsel gecikme
Anoreksiya
kas kaybı
2 yaş üzeri çocuklarda;

İshal
Kabızlık
kilo kaybı
sinirlilik
kısa boy
gecikmiş ergenlik
Dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu, öğrenme güçlükleri, baş ağrıları, kas koordinasyon eksikliği ve nöbetler gibi nörolojik belirtiler ortaya çıkabilir.
Çölyak hastalığı; Belirtileri ilk kez gösteriyor olabilirsiniz veya mevcut belirtiler ameliyat, hamilelik, doğum, viral enfeksiyon veya şiddetli duygusal stres sonrasında tetiklenmiş olabilir.

Çölyak hastalığı nasıl teşhis edilir?
Araştırmacılar, çocukların ve yetişkinlerin yalnızca yüzde 20’sine çölyak hastalığı tanısı konulduğunu tahmin ediyor. Teşhis için doktor öncelikle hastanın ayrıntılı tıbbi öyküsünü alır ve fizik muayene yapar. Çölyak hastalığını teşhis etmek için doktorunuz birkaç test önerebilir.

Kandaki antikorlar serolojik testle araştırılır. Test sonucunda belirli antikor proteinlerinin yüksek seviyeleri, glutene karşı bir bağışıklık reaksiyonunu gösterir. HLA-DQ2 ve HLA-DQ8 adı verilen insan lökosit antijenlerine yönelik genetik testler çölyak hastalığını teşhis etmek için kullanılabilir.

Test sonuçları çölyak hastalığını destekliyorsa doktorunuz endoskop adı verilen ucunda kamera bulunan küçük bir kanül yardımıyla ince bağırsağınızı inceleyecektir. İşlem sırasında gerekirse villuslardaki hasarı analiz etmek için küçük bir doku örneği (biyopsi) alınabilir.

Daha doğrusu glutensiz diyete başlamadan önce bu testlerin yapılması gerekir. Gluteni diyetinizden çıkarmak kan testi sonuçlarınızı değiştirebilir ve normale dönebilir.

Çölyak hastalığı nasıl tedavi edilir?
Çölyak hastalığını tedavi etmenin tek seçeneği gluten içeren gıdaları diyetinizden tamamen çıkarmaktır. Bu nedenle gluten içeren besinleri bilmek gerekir. Buğday, arpa, çavdar ve bunlardan yapılan bulgur, irmik, makarna, makarna, kek ve hamur işleri gibi her türlü besin gluten içerir.

Doktorunuz sizi sağlıklı, glutensiz bir diyet planlamanıza yardımcı olabilecek bir diyetisyene yönlendirecektir. Gluten içeren gıdaları diyetinizden çıkardığınızda ince bağırsaktaki iltihaplanma genellikle birkaç hafta içinde azalmaya başlar. Birkaç gün içinde kendinizi daha iyi hissetmeye başlayabilirsiniz. Bağırsak villusunun tamamen iyileşmesi ve yeniden büyümesi birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebilir. İnce bağırsaktaki iyileşme süreci çocuklarda yetişkinlere göre daha hızlı gerçekleşme eğilimindedir.

Yanlışlıkla glüten içeren bir gıda yerseniz karın ağrısı, mide bulantısı ve ishal gibi belirtilerle karşılaşabilirsiniz. Bazı kişilerde gluten yedikten sonra hiçbir belirti görülmez; Ancak bu glutenin onlara zarar vermediği anlamına gelmiyor. Belirtilerin veya belirtilerin olup olmadığına bakılmaksızın diyetteki az miktarda gluten bile zararlı olabilir. Eğer ciddi bir beslenme bozukluğu yaşadıysanız doktorunuz vitamin ve mineral takviyesi önerebilir. Genellikle kalsiyum, folik asit, demir, çinko, B12 vitamini, D vitamini ve K vitamini takviyeleri önerilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: