Cuma, Aralık 27

Çocuklarda kalıcı böbrek hasarına neden olabilir – SAĞLIK

Yaz aylarında yeterince temiz olmayan havuzda yüzmek, ıslak mayoların hemen değiştirilmemesi gibi faktörler nedeniyle idrar yolu enfeksiyonları özellikle kız çocuklarında daha sık görülüyor. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tahir AydınKolayca teşhis ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen, idrar yolu enfeksiyonu gecikirse veya tedavi tamamlanmazsa ciddi sonuçlara yol açabileceğini vurgulayarak şöyle dedi: “Basit bir idrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmezse, hastalık boyunca yayılabilir “Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarının rutin kontrollerini aksatmaması, şüphe durumunda hemen doktoruna başvurması ve tedaviyi yarım bırakmaması çok önemli.” Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Tahir Aydın, İdrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için çocukların bol su ve sıvı gıda tüketmesi, düzenli el ve tuvalet yıkama alışkanlığına dikkat etmesi gerektiği vurgulanıyor. Kızlarda 15 kat daha sık görülüyor! Böbrek, mesane ve idrar yollarının çoğunlukla bakterilerle kaplı olması sonucu ortaya çıkan idrar yolu enfeksiyonu, çocukluk çağında en sık görülen ikinci enfeksiyon hastalığıdır. Bir yaşından sonra kızlarda erkeklere göre yaklaşık 15 kat daha sık görüldüğü tahmin edilmektedir. Bu durumun kız çocuklarında idrar yollarının daha kısa ve anüse daha yakın olması mikropların daha kolay bulaşmasına olanak sağlamasından ve yanlış temizlik alışkanlıklarından kaynaklandığı düşünülmektedir. Öte yandan erkek çocuklarda sünnet, bakterilerin çoğalmasını engeller.
Genellikle E. Coli bakterisinden kaynaklanır
İdrar yolu enfeksiyonu genellikle bakterilerden kaynaklansa da virüsler ve mantarlar da enfeksiyonlara neden olabilir. Tüm yaş gruplarında en sık görülen enfeksiyon nedeni, E. coli olarak da bilinen E. Coli adlı bakteridir. THE. İnsan bağırsağında doğal olarak bulunan coli, idrar yoluna taşınması halinde enfeksiyonlara neden olur. Bu bakterinin yanı sıra Adenovirüs, Enterovirüs gibi virüs türlerinin ve Candida, Aspergillus gibi mantar türlerinin de nadiren idrar yolu enfeksiyonlarına neden olduğu belirtiliyor.
Yazın havuz kullanmak riski artırıyor!Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları yaz aylarında daha sık görülür çünkü artan sıcaklık ve nem bakterilerin daha kolay çoğalmasına olanak tanır. Uzun süre havuzda kalan ve ıslak mayolarını değiştirmeyen çocuklar, genital bölgenin hemen nemli kalmasına neden olur ve aralarındaki yakın temas, enfeksiyonların daha fazla yayılmasına neden olur. İdrarı uzun süre tutmak ve hijyene daha az dikkat etmek de enfeksiyon sıklığını artırır. Tüm bu nedenlerden dolayı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tahir Aydın, Bu da yaz aylarında idrar yolu enfeksiyonlarına daha fazla dikkat etmeniz gerektiğini gösteriyor. İdrar yaparken yanmaya dikkat! İdrar yolu enfeksiyonu genellikle çocuklarda görülür; Ateş, huzursuzluk, ağlama, beslenmede zorluk ya da kötü idrar kokusu gibi belirtilerle kendini gösterir. Küçük çocuklarda; Sık idrara çıkma, idrar yaparken ağrı veya yanma, bulanık veya kötü kokulu idrar, iştahsızlık, karın ağrısı, kusma gibi şikayetler yaşarsınız. Daha büyük çocuklarda bu semptomların yanı sıra yatak ıslatma, sırt ağrısı gibi durumlar da gelişebilir. İdrar yolu enfeksiyonunun en sık görülen belirtisi genellikle idrar yaparken yanma hissidir. Tedavi edilmezse ve hastalık ilerlerse; Ateş, kusma ve genel durumun kötü olması diğer semptomlara eşlik eder. Kalıcı böbrek hasarına neden olabilir!

Basit belirtilerle kendini gösteren hastalığın tedavisi kolay olduğundan ailelere fazla önem verilmeyebilir. Ancak tedavi geciktiği takdirde idrar yolu enfeksiyonunun böbreklere ve tüm vücuda yayılarak ciddi sorunlara yol açabileceğini söyleyen Çocuk Hastalıkları ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tahir Aydın, şunları söyledi: “Eğer altta böbrek hastalığı varsa ailenin bilmediği durumlar var. Bu durum çok hızlı gelişebilir. Bazı çocukların şikayetlerini gizlemeleri nedeniyle tedavi yarım kalabilmektedir. Yetersiz tedavi edilen ve tekrarlayan enfeksiyonlar potansiyel olarak kalıcı böbrek hasarına neden olabilir. Bu nedenle ebeveynlerin belirtileri dikkatle gözlemlemesi, çocuklarını en kısa sürede doktora götürmesi ve muayene ettirmesi gerekiyor” diye uyarıyor.

Tedavi sırasında bol su içirin ve abur cuburlardan kaçının.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr., tedavinin amacının enfeksiyon kaynağının idrar yollarından uzaklaştırılması, enfeksiyonun tekrar vücuda yerleşmesinin engellenmesi, ağrı ve diğer şikayetlerin ortadan kaldırılması olduğunu söyledi. Tahir Aydın, “Bu amaçla teşhis konulduktan sonra idrar kültürü yapılıp antibiyotik tedavisine başlanıyor. Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlarla şikayetler azalır. Bağışıklığın desteklenmesi ve vücuda faydalı bakteri seviyesinin korunması için vitamin, mineral ve probiyotik takviyeleri önerilmektedir. Ailelere ayrıca çocuklarına bol su içirmeleri, abur cubur gibi işlenmiş gıdalardan uzak durmaları ve hijyene dikkat etmeleri öneriliyor. “Kabızlık veya anatomik bozukluklar gibi kolaylaştırıcı faktörler bulunan çocuklarda nedene göre tedaviler uygulanıyor” diyor.

———-Kutu bilgisi———-Bunu önlemek için 6 etkili ipucu!Dr. Tahir Aydın, çocuklarda idrar yolu enfeksiyonunu önlemek için alınması gereken önlemleri şöyle özetliyor:

  • Düzenli kontrollerinizi atlamayın
  • Bol su ve sıvı gıda tükettiğinden emin olun.
  • Genel hijyen önlemlerini benimseyin
  • Islak mayoyu hemen değiştirin
  • İdrarı hapsetmediğinden emin olun
  • Kabız olmadığınızdan emin olun

Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: