Çarşamba, Ekim 30

Çocuklarda ağız kokusuna dikkat! – Sağlık Haberleri

genişletmek

Op Dr. Bahadır Baykal, “Yüz kemikleri arasında yer alan hava boşluklarının (sinüslerin) iltihaplanmasıyla ortaya çıkan enfeksiyona ‘sinüzit’ adı veriliyor. Akut ve kronik sinüzitlerde belirtiler; burun tıkanıklığı, sarı, yeşil veya kanlı burun akıntısı, göz çevresinde ağrı, öne doğru eğildiğinde artan yüz veya baş ağrısı ve ateş, “Kronik sinüzitte koyu renkli burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı ve derin baş ağrısı daha sık görülür.” bu semptomlar. Üç aydan fazla süren sinüzit kronikleşmiş demektir” dedi.

Op. Dr. Bahadır Baykal, “Burun tıkanıklığı olan kişiler risk altındadır. Burun kemiğinin eğri olması veya kırılması, burun etlerinin aşırı büyümesi ve poliplerin varlığı, alerjisi olan kişilerde bile kişiyi sinüzite karşı daha duyarlı hale getirir. Eğer kişide bir haftadan uzun süren soğuk algınlığı ya da grip varsa büyük ihtimalle sinüzittir. Özellikle hafif bir soğuk algınlığı ya da gribiniz varsa uçak yolculuğunu kesinlikle önermiyoruz. Basınç değişiklikleri yaratan durumlar sinüzit gelişimini kolaylaştırır. Sigara içmeyi kolaylaştıran bir faktör” dedi.

Çocuklarda Sinüzit Olabilir Belirtileri çocuğun yaşına göre değişiklik gösterse de 5 yaş altı çocuklarda baş ağrısına nadiren rastlıyoruz. Sinüzitli baş ağrıları daha büyük çocuklarda daha sık görülür. “Özellikle gece öksürüğü, geniz akıntısı, ağız kokusu olan çocuklarda ve 10 günden fazla süren burun akıntısı varsa sinüzit ihtimali akılda tutulmalıdır” diye devam etti:

”İnatçı öksürük, sinüzitte postnazal akıntıya bağlıdır. Öksürüğün yanı sıra sarı ve yeşil renkte burun akıntısı da olur. Sinüzitlerde geniz akıntısına bağlı olarak ağız kokusu oluşabilir. Kişi genellikle dilinde paslı bir tat olduğunu düşünür ve başkası söylemediği sürece ağız kokusunu fark etmez.

Sinüzit tedavisinde ilk seçenek ilaç tedavisidir. Bu amaçla antibiyotikler, burun akıntısını ve burun dokularındaki şişliği azaltan ilaçlar (dekonjestanlar) ile üst solunum yollarını temizleyen ve koyu renkli salgıları azaltan ilaçlar bir arada kullanılır. Son dönemde özellikle çocuklarda sinüzite bağlı komplikasyonları çok sık görmeye başladık. Göz çevresinde ve göz kapaklarında kızarıklık ve şişlik. İltihap geliştiğinde göze yayılarak gözde ciddi hasarlara yol açabileceği unutulmamalıdır. Çocuğunuzu mutlaka acilen KBB doktoruna götürün. Bu aynı zamanda yetişkinler için de geçerlidir. 7 günden uzun süredir koyu renkli burun akıntısı, yüksek ateş ve şiddetli baş ağrısı olan hastalarda 10-14 gün süreyle antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır.

Öpücük. Dr. Bahadır Baykal, ‘Akut sinüzitte komplikasyon gelişmediği sürece cerrahi müdahale nadiren gereklidir. Kişi uzun süreli ilaç tedavisinden fayda görmemişse ve sinüziti kronikleşmişse alternatif bir yöntem olarak ameliyat düşünülmelidir. “Tomografi ile kronik sinüziti değerlendirilen hastada burun kemiklerinde eğrilik, burun etinde genişleme veya polip varsa bunların da sinüzitle birlikte tedavi edilmesi gerekir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: Antalya Haber