Bazı ani hareketler veya zorlanmalar bel fıtığına neden olabilir. Özellikle ağır kaldırmak bel omurlarına baskı yaptığı için bu duruma bağlı olarak bel fıtığı meydana gelebilir. Günlük yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyen bir durum olan bel fıtığı şiddetli ağrılara neden olabilir. Bu nedenle bel fıtığı sorunu yaşayan hemen herkes “bel fıtığından nasıl kurtuluruz?” sorusunu merak ediyor. veya “Bel fıtığına ne iyi gelir?” sen sor. Bel fıtığı tedavisinde en iyi ve en etkili yöntem istirahattir.
Bel fıtığı nedenleri nelerdir?
Bel fıtığı yani bel fıtığı genellikle ağır kaldırma, sürekli oturma veya ani hareketler sonucu oluşur. Ayrıca yaşlanma süreci disklerin doğal yapısını etkilediğinden yaş ilerledikçe disk fıtığı oluşma ihtimali de artar. Bel fıtığı nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Ani hareketler ve ağır nesnelerin kaldırılması,
- Uzun süre oturarak çalışmak veya hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olmak,
- ileri yaş,
- genetik faktörler,
- aşırı kilo,
- sigara içmek,
- Tekrarlayan bükülme veya bükülme.
Bel fıtığına ne iyi gelir?
Bel fıtığı tedavisinde faydalı olan birçok farklı ve etkili yöntem vardır. Bel fıtığı için en iyi yöntem dinlenmedir. Aktiviteler istirahatle sınırlandığından omurga üzerindeki baskı azalır ve iyileşme desteklenir. Ayrıca soğuk veya sıcak uygulamalar da bel fıtığına iyi gelir. Soğuk kompres şişliği azaltırken, sıcak kompres kas gerginliğini azaltır. Bel fıtığı için bir diğer faydalı yöntem ise ergonomik bir çalışma ortamı ve düzenli egzersiz ve fiziksel aktivitedir.
Bel fıtığı için belirli egzersiz hareketleri faydalıdır. Bel fıtığına iyi gelen egzersizler Genellikle alt sırt kaslarını güçlendirmek ve omurgayı desteklemek amacıyla yapılır. Bu hareketler yüzüstü bacak ve kol kaldırmayı, köprü pozisyonunu ve pelvik kaldırma hareketlerini içerir.
Bel fıtığı belirtileri ve tedavisi
Bel fıtığı belirtileri esas olarak belirli bölgelerdeki ağrılarla kendini gösterir. Bu ağrılar bel fıtığından kaynaklanır ve hareket ettikçe ağrı artar, dinlenince azalır. Ağrılı bölgeler; Bel, boyun, kürek kemikleri, kalça veya bacaklarda kendini gösterir. Ek olarak, bel fıtığının belirtileri arasında vücudun belirli bölgelerinde uyuşma veya karıncalanma yer alır.
Bel fıtığı tedavisinde tedavi seçenekleri fıtığın şiddetine göre değişmektedir. Bel fıtığının tedavisinde genellikle başlangıçta fizyoterapi, ağrı kesici ve antiinflamatuar ilaçlarla tedavi uygulanır. Ancak şiddetli bel fıtığı vakaları ameliyat gerektirir. Bel fıtığının ameliyat gerektirmeyen tedavileri şu şekilde sıralanabilir:
- Fizyoterapi,
- egzersiz programları,
- Bazı alternatif tedaviler,
- Dinlenme tedavisi,
- Korse tedavisi.
Bel fıtığı nasıl çabuk iyileşir?
Bel fıtığı sorunu yaşayan pek çok kişi bu rahatsızlığın bir an önce geçmesini ister ve bu konuda araştırma yapar. Bel fıtığını hızlı bir şekilde rahatlatmak için birkaç tedavi yöntemi vardır. En çok tercih edilenler fizik tedavi, ilaç tedavisi ve cerrahi müdahalelerdir.
Bel fıtığı tedavisinde ilk ve en önemli amaç ağrının giderilmesi ve hareket kabiliyetinin yeniden kazanılmasıdır. Yaşam kalitesini artırmaya yönelik tedaviler dinlenme ve aktivitenin düzenlenmesiyle sağlanır. Kısa süreli dinlenme fıtığın iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca ağrı azaldığında hafif egzersizler ve günlük aktiviteler yapmak kasların zayıflamasını azaltır.
Bel fıtığı tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri de sıcak ve soğuk kompres uygulamalarıdır. Ağrıyı ve şişliği azaltmak için soğuk kompresler kullanılır. Sıcak kompres kasların gevşemesine ve kan dolaşımının artmasına yardımcı olur. Bu bağlamda “Bel fıtığına sıcak su şişesi iyi gelir mi?” İyi gelir, kasları gevşetir sorusunun cevabı verilebilir.