Vitamin ve mineraller hastalıklardan korunmamızı sağlar. Göz sağlığı ve hastalıkları uzmanı Op. Doktor Akif Saygın, göz sağlığına iyi gelen besinlerle ilgili açıklamalarda bulundu. A vitamini, gözlerin sağlıklı kalması için önemlidir OP. Doktor Saygın, şunları söyledi: “A vitamini gözün retina veya görme sinirlerinde bulunan hücrelerin sağlıklı olmasını sağlar. En çok tavuk, yumurta, süt, karaciğer, balık ve taze sebzeler bulunur. Lutein ve Zeakantin gözlerin sağlıklı kalması için önemlidir. Bu iki antioksidan gözün retinasındaki veya görme sinirlerindeki hücrelerin sağlıklı olmasını sağlar. Lutein ve Zeakantin yeşil yapraklı sebzeler, mavi ve yeşil meyveler, yumurta ve tavuk gibi gıdalarda bulunur.
Omega-3 yağ asitleri de göz sağlığı açısından önemlidir. Doktor Saygın, şunları söyledi: “Omega-3 yağ asitleri, gözün retina veya görme sinirlerindeki hücrelerin sağlıklı olmasını sağlar. Omega-3 yağ asitleri, somon, ton balığı, sardalya, chia tohumu, keten tohumu gibi besinlerde bulunur.
“A vitamini almak önemli”
Göz sağlığı için önemli olan tavuk, yumurta ve sütte A vitamini bulunuyor. Doktor Saygın, şöyle konuştu: “A vitamini, sağlıklı gözler için gerekli olan pigmentlerin oluşumunda ve göz içindeki bütün dokuların oluşması için gerekli olan hücrelerin yenilenmesinde rol oynuyor. göz. A vitamini gece körlüğünü önlemede de etkilidir. A vitamininin yetersiz alımı gece körlüğüne neden olabilir”.
“Kereviz, lahana ve brokoli faydalı besinler arasında yer alıyor”
Op. Dr. Saygın, “Yeşil yapraklı sebzelerde göz sağlığı açısından önemli olan lutein ve zeakantin gibi antioksidanlar bulunur. Bu antioksidanlar göz sağlığı açısından önemlidir. Ayrıca lutein içeriği gözün iç yüzünde koruyucu bir tabaka oluşmasını sağlar. Zeaksantin retina tabakasındaki hücreleri korur. Özellikle kereviz, lahana, brokoli, kuşkonmaz gibi sebzeler lutein ve zeakantin içerir.
“Omega-3 içeren besinler tercih edilebilir”
Somon, ton balığı ve sardalya da aynı besinler gibi göz sağlığına faydalıdır. Doktor Saygın şu bilgileri paylaştı:
“Omega-3 yağ asitleri içerir, gözlerin sağlıklı kalması açısından önemlidir. Omega-3 yağ asitleri retina tabakasını sağlıklı tutar ve görme sırasında hassas dokuların korunmasına yardımcı olur. Ayrıca omega-3 yağ asitleri gözün iç yüzeyinde oluşan hassas hücreleri koruyarak göz hassasiyetini giderir. Balık tüketmenin göz sağlığı açısından önemi de D vitamini açısından daha fazladır. D vitamini eksikliği sağlıklı gözleri etkileyebilir. Chia tohumları antioksidanlar, omega-3 yağ asitleri ve özellikle lutein bakımından daha yüksektir. Chia tohumları lutein ve zeakantin gibi antioksidanlar içerir.
“Meyve tüketimi göz sağlığına faydalıdır”
Op.Doktor Saygın, “Kivi, kiraz, erik ve karpuz meyveleri tavsiye ediliyor. C vitamini içerir, gözlerin sağlıklı kalması açısından önemlidir. Kivi, kiraz, erik ve karpuz, göz sağlığı açısından önemli olan antioksidanlar açısından zengindir. Bu meyveler lutein, zeakantin ve C vitamini gibi antioksidanlar içerir. Bu meyveler aynı zamanda yüksek miktarda C, A, E, K vitaminlerinin yanı sıra potasyum, magnezyum, demir, fosfor, kalsiyum, lif ve antioksidanlar gibi mineralleri de içerir. Kivi, kiraz, erik ve karpuz düzenli tüketildiği takdirde göz sağlığı açısından önemli bir besin olabilir.
“Düzenli göz muayenelerine de gidilmeli”
Tüm bu besinler dengeli bir şekilde alındığında op. Doktor Saygın, “Ancak bu besinler tek başına yeterli değil. Ayrıca düzenli göz muayenesine gitmek, görmeyle ilgili olası sorunların teşhisinde son derece önemlidir. Açık havada güneş gözlüğü kullanmak, sigara içmemek, gerektiğinde koruyucu gözlük kullanmak, sağlıklı kiloda olmak ve kan şekerinin dengede tutulması göz sağlığı açısından oldukça önemlidir.
(İha)