Pazartesi, Aralık 23

Afrika acil durum ilan etti! prof. Ceyhan’dan Türkiye için “maymun çiçeği varyantı” uyarısı: Herkeste var, tedavisi yok!

DSÖ, geçen hafta yaptığı açıklamada, “maymun çiçeği” olarak adlandırılan “mpox” vakalarının sayısında son iki ayda keskin bir artış yaşandığını ve dünya genelinde toplamda 90.000’den fazla vakanın tespit edildiğini belirtmişti. 156 kişi ise virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Yeni varyantın Demokratik Kongo Cumhuriyeti sınırlarını aşmasının ardından DSÖ, Afrika’da uluslararası acil durum ilan etti.

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, ateş, baş ağrısı, yorgunluk, vücutta yaygın ağrı, lenf bezlerinin şişmesi gibi belirtilerle kendini gösteren hastalık için DSÖ’nün 2022 yılında da alarm verdiğini açıkladı. ve deri lezyonları olduğunu ifade ederek, “Afrika’dan başlayıp Avrupa’ya doğru yayılıyor.” “İstanbul’da da 1 vakayla yayılma görüldü. Bir süre bu durum devam etti, sonra kontrol altına alındı” dedi.

“HERKESDE BUNU GÖRÜYORSUNUZ”

2022 salgınındaki virüs tipi ise “tip 2” olarak adlandırılan, daha hafif seyreden ve çok fazla ölüme yol açmayan; Ancak Prof., bunun ciltte yaygın olarak bloke olmuş bıçaklarla tipik kabarcıklı görünüm oluşturan bir hastalık olduğunu belirtti. Dr Ceyhan, şunları söyledi: “2022 salgınında hastaların yüzde 97’si eşcinsel erkeklerdi. Aslında o dönemde Türkiye’de bunun bir risk oluşturmayacağı söyleniyordu. Ancak 2023 sonbaharına kadar ciddi bir sorun yaşanmadı. Bu hastalığın anavatanı demokratik olan hastalığın daha tehlikeli, öldürücü, yüzde 4 civarında ölümlere neden olduğu ve daha fazla yayılabileceği “tip 1” dediğimiz tiple Kongo Cumhuriyeti’nde yeniden başladığı bildirildi. hızlıca.

iStock-1398259501

Birkaç ay içerisinde Avrupa, Amerika ve birçok ülkeye yayıldı. Daha sonra DSÖ, vakalardaki artış oranının Temmuz ayında kademeli olarak arttığını söyleyerek geçen ay uyarı seviyesini bir kademe yükseltti. Amerika’da vakalar arttıkça risk de özellikle seyahat aşılarında bir miktar arttı. Şu anda dünyanın her yerinde korku var. Bu kez hastalar eşcinsel erkekler olmadığından bu fenomen herkeste görülebilir. Şu anda el teması, hastanın kullandığı yatak takımı gibi yakın temas dediğimiz, değiştirilmeyen, kolaylıkla bulaşabilen bir hastalıktır. Havlu ve çarşaf gibi ortak nesnelerin kullanılmasıyla yayılabilen bir virüs. “Açıkçası spesifik bir tedavisi yok” dedi.

‘YAVAŞÇA ARTAR VE TEHLİKE YARATABİLİR’

iStock-1400375427

Türkiye’nin önemli bir varış noktası olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ceyhan, şunları söyledi: “Türkiye, özellikle İstanbul, Afrikalıların hem kalıcı olarak hem de yer değiştirme olarak yaygın olarak kullandıkları bir destinasyon. İstanbul’a geliyorlar, oradan da Avrupa’ya gidiyorlar. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başta olmak üzere birçok Afrika vatandaşı İstanbul’a geliyor. Hastalık aslında sadece Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile sınırlı kalmayıp Gine, Nijerya gibi tüm komşu ülkelere yayılmış durumda. Dünya Sağlık Örgütü özellikle alarma geçiyor ve Afrika’dan gelenler ve Afrika’ya gidenler için önlemler yayınlıyor. Eğer dünyada vakalarda artış olursa bu bir salgındır. Çünkü solunum yolu hastalığı değildir, bu kadar çabuk yayılmaz. “Solunum pandemileri gibi grip salgını da tek seferde 100.000 veya milyonlarca vakaya ulaşmaz ancak giderek artabilir ve dünya için tehlike oluşturabilir.”

‘ALARM SEVİYESİNİ 1 DERECE KİM YÜKSELTTİ’

iStock-1398845578

prof. Ceyhan, her ülke gibi bizim de dikkatli olmamız gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu: “Aslında aktif takip yapmamız gerekiyor. Aslında tüm hastalıklarda kilit nokta bu. Şu anda Kovid için aktif takip bile yapmıyoruz. Şu anda DSÖ’nün alarm seviyesini belirlediği aktif bir sürveyans çalışması var.” 1 derece arttı. Bu, maymun çiçeğinin şu anda dünya için acil bir risk oluşturan bir hastalık olduğu anlamına geliyor. Şimdilik, en azından Afrika’dan gelen herkese yönelik bir aşımız yok. “Ama en azından riskli bölgelere gidecek olanlar, Türkiye’de, Afrika’da o bölgelerde iş yapanlar var ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin onlara yaptırmak için belli miktarda aşıyı devletin sağlaması gerekiyor” dedi. . Prof. maymun çiçeği varyantına karşı alınması gereken önlemleri de anlattı. Dr Ceyhan, “İnsanların el hijyenine özellikle dikkat etmesi gerekiyor. Suçiçeği benzeri kabarcıklar varsa ve temas şüphesi varsa, yakın zamanda Afrika’ya gitmiş veya Afrika’ya gitmiş biriyle temasta bulunmuş kişiler varsa” dedi. mutlaka doktora başvurmaları gerekir.”

İLETİŞİM MÜDÜRLÜĞÜ: Türkiye’de DEĞİL

iStock-1398905863

Öte yandan İletişim Başkanlığı’ndan geçen hafta yapılan yazılı açıklamada, “DSÖ, Afrika’da ortaya çıkan maymun çiçeği varyantı nedeniyle uluslararası acil durum ilan edilmesi konusunu gündeme getirdi. Bu yıl maymun çiçeği vakası bildirilmedi. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından “Konuyla ilgili gerekli tüm önlemler alınmıştır. Bakanlık olası tüm hastalık ve virüslere karşı ön araştırma ve hazırlık süreçlerini titizlikle yürütüyor.” (DHA)

iStock-1398467820

Mpox (mpox) virüsü Afrika’da Ocak ayından bu yana benzeri görülmemiş bir hızla yayılırken, kıta genelinde acil durum ilan edildi. Bugüne kadar çiçek hastalığı virüsü M, 13 Afrika ülkesinde, özellikle de Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde (DRC) bulunmuştur. Virüse karşı geliştirilen aşının kıtaya ulaştırılmasındaki zorluklar, Afrika’da Kovid-19 benzeri bir salgın riski endişesine yol açtı.

iStock-1401402302

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (Africa CDC) 9 Ağustos’ta yayınladığı rapora göre Ocak-8 Ağustos tarihleri ​​arasında 13 Afrika ülkesinde 2.822 kişiye virüs bulaştı ve 14.719 şüpheli vaka kaydedildi. Virüs nedeniyle 511’i Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde olmak üzere 517 kişi hayatını kaybetti.

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: