Son zamanlarda viral enfeksiyonlarda artış var. Uzmanlar, özellikle diyabet, hipertansiyon, astım, KOAH ve alerji gibi çeşitli kronik hastalıkları olan hastaların, yüksek ateş, öksürük, balgam, nefes darlığı ve nefes almada zorluk gibi belirtilerle karşılaşmaları durumunda doktora başvurmaları gerektiği konusunda uyarıyor. Özellikle çocukların sınıf gibi ortamlarda hapşırma, öksürme ve yakın temas yoluyla kolaylıkla hastalık yaydığına dikkat çekiyor. Hastalıklardan korunmak için pandemi döneminde olduğu gibi kapalı ortamlarda da el yıkamak, maske kullanmak gibi önlemleri almanızda fayda var.
“ACİL’E GÖNDEREN ÇOK SAYIDA HASTA VAR”
Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr., sonbaharın gelmesiyle birlikte havaların soğuduğunu ve okulların açılmaya başladığını, grip vakalarının ve grip sendromlu hastaların arttığını söyledi. Öğretim Üyesi Doğaç Uğurcan, şunları söyledi: “Özellikle acil servislere başvuran, polikliniğe başvuran, yüksek ateş, boğaz ağrısı, kuru öksürük, halsizlik şikayetiyle gelen çocuk ve yetişkin çok sayıda hastamız var.
BU BELİRTİLER VARSA DOKTORA BAŞVURUN
Elbette bazı hastalarımızda bu şikayetler hafif düzeyde yaşanırken, belirtileri çok şiddetli olup yatmak zorunda kalan ve işe gidemeyen hastalarımız da bulunmaktadır. Bu hastalarımızın birçoğuna ilaç tedavisine başlamak, bazı hastalarımızı da hastaneye yatırmak gerekebilmektedir. Bu nedenle bu dönemde yüksek ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı, halsizlik, eklem ağrıları gibi grip belirtileri ortaya çıkarsa göz ardı edilmemeli ve bir doktora başvurmanızda fayda var.
Hastalarımızın büyük bir kısmı acil servislere ve polikliniklere bu şekilde ulaşmaktadır. Bu grip hastalıklarının çoğunun nedeni viral bir enfeksiyon, bir virüs veya bir bakteriden kaynaklanabilir. Viral enfeksiyonlar genellikle hakimdir. Çoğunun benzer rahatsızlıkları ve semptomları olduğundan, sadece bozuklukları inceleyerek bunları ayırt etmek çok zordur. Bunlar için ayrı testlerin yapılması gerekmektedir.
Çoğu hastane nedene odaklanıyor, merak ediyorum: Buna ne sebep oldu? Grip mi, Kovid hastalığı mı, RSV mi, parainfluenza mı? Birçok virüs aynı benzer rahatsızlıklara neden olabilir mi? Bunlar ayrıca özel testler yapılarak da teşhis edilebilir. Bunun için kişilerin hastaneye gitmesi gerekebilmektedir.
YANGINA DAYANIKLILIK KONUSUNDA ENDİŞELENMEYİN
Ne zaman dikkatli olmalıyız, ne zaman hastaneye gitmeliyiz? Özellikle inatçı yüksek ateşiniz varsa, 48 saatten uzun süren 38-38,5 derece yüksek ateşiniz varsa, öksürük, balgam, nefes darlığı, nefes almada zorluk gibi şikayetleriniz geçmiyorsa, tam tersine, belli bir hastalığı varsa, özellikle şeker hastalığı, hipertansiyon, astım, KOAH gibi çeşitli kronik hastalıklarınız varsa evde çok fazla durmadan doktora başvurmanızda fayda var. Kendisine özel tedavilerin hastane koşullarında başlatılması faydalı olacaktır” dedi.