Salı, Ocak 7

Miyom nedir ve neden oluşur? Miyom nasıl tanınır ve ondan nasıl kurtulur? Miyomun belirtileri, ameliyatı ve tedavisi

Rahmin iyi huylu tümörleri olarak bilinen miyomlar genellikle hormonal değişiklikler, genetik faktörler ve östrojen artışı ile ilişkilidir. Çoğu hiçbir belirti vermez ancak ağır adet kanaması, pelvik ağrı, sık idrara çıkma veya kabızlık gibi şikayetlere neden olabilirler. Tanı genellikle ultrason veya manyetik rezonans görüntüleme ile konur. Tedavi ilaçları, hormon tedavisini veya miyomektomi gibi cerrahi yöntemleri içerir.

Miyomlar rahim duvarında gelişen ve genellikle hormonal değişiklikler ve genetik yatkınlıkla ilişkili olan iyi huylu tümörlerdir. Çoğu durumda hiçbir belirtiye neden olmaz ancak adet düzensizlikleri, ağrı veya sık idrara çıkma gibi sorunlara neden olabilir.

Miyomun nedeni nedir?

Miyomlar hormonal dengesizlikler, özellikle östrojen ve progesteron düzeylerinin artması, genetik yatkınlık, obezite ve bazı çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar. Ayrıca adet görmeye erken yaşta başlamak ya da östrojen düzeyini artırıcı tedaviler de risk faktörleri arasında yer alabilir.

Miyom tanısı nasıl konulur?

Miyomların tanısı genellikle ultrason veya MR gibi görüntüleme yöntemleriyle konur. Önemli semptomlar arasında ağır adet kanaması, pelvik ağrı, sık idrara çıkma, kabızlık veya karın şişkinliği sayılabilir. Ancak miyomların birçoğu hiçbir belirti vermediğinden rutin jinekolojik muayeneler sırasında tespit edilebilmektedir.

Miyom nasıl tedavi edilir?

Miyomlar ilaçla, hormon düzenleme yöntemleriyle veya ameliyatla tedavi edilir. Büyük veya semptomatik miyomlarda miyomektomi veya histerektomi tercih edilebilir. Hastanın yaşı, doğurganlık isteği ve miyomun durumuna göre tedavi planlanır.

Miyomun belirtileri nelerdir?

Rahim miyomları sıklıkla ağır adet kanaması, düzensiz adet döngüsü, pelvik ağrı, sık idrara çıkma, kabızlık, karın şişliği ve cinsel ilişki sırasında ağrı gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Bazı kadınlarda sırt ağrısı, bacaklarda güçsüzlük veya mesane ve bağırsak sorunları da görülebilir.

Miyom nasıl tedavi edilir?

Miyom tedavisi, miyomun belirtilerine ve büyüklüğüne göre ilaçla ya da hormon tedavisiyle yapılabilir. Semptomlar şiddetli ise miyomlar ameliyatla (miyomektomi) veya rahim alınabilir (histerektomi).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: