Mycoplasma pneumoniae bakterisi, KOVİD salgınının zirve yaptığı dönemde o kadar nadirdi ki, bir tıp dergisi onun sonsuza kadar yok olabileceğini öne süren bir makale yayınladı. Öte yandan, belgelenen vakaların çoğunlukla okul çağındaki çocuklar veya ergenler arasında meydana gelmesi nedeniyle çocuklar arasındaki vakaların artması da alışılmadık bir durumdur.
AKCİĞER HASARINA NEDEN OLABİLİR
M. pneumoniae tipik olarak solunum yolu enfeksiyonlarına neden olur ve boğaz, soluk borusu ve akciğerlerde hasara neden olabilir. Hastalıkların çoğu hafiftir ve ateş, boğaz ağrısı ve öksürükle başlar ve soğuk algınlığı olarak ortaya çıkabilir. Semptomların başlangıcı çok yavaştır.
M. pneumoniae genellikle yürüme zatürresine neden olur; Bu isim, diğer bakteriyel pnömoni türlerine göre daha az ciddi olduğu için verilmiştir.
CDC yakın zamanda yapılan bir uyarıda, “M. pneumoniae'nin neden olduğu zatürreye sahip kişiler, akciğer enfeksiyonu olan bir kişi için beklenenden daha iyi görünebilir” dedi.
ZİRVE AĞUSTOS AYINDA YAPILDI
CDC, mikoplazma pnömonisini teşhis olarak listeleyen acil servis verilerinde bir artış fark ettikten sonra bakterilerle ilgili uyarıyı yayınladı. Artış ilk olarak baharda tespit edildi ve vakaların Ağustos ayında zirveye ulaştığı ancak hala yüksek olduğu görülüyor. En çarpıcı artış 2 ila 4 yaş arasındaki çocuklarda görüldü, ancak 5 ila 17 yaşları arasında da önemli bir artış kaydedildi.
SALGINA NEDEN OLUYOR
Bakteriler öksürük veya hapşırık gibi solunum damlacıkları yoluyla yayılır. Kuluçka süresinin uzun olması (bir ila dört hafta), bakterilerin yurt, okul, huzurevi gibi yerlerde salgınlara neden olma eğilimini artırıyor. Öksürük semptomları da sıklıkla uzun sürer, bu da salgınların devam edebileceği anlamına gelir.