Cuma, Kasım 15

Toplumda yaşam bozuklukları çok yaygın

genişletmek

Bel rahatsızlıkları sık karşılaşılan bir sorundur. Bel bozuklukları genel olarak şu ana kategorilere ayrılabilir: bel fıtığı, bel kayması ve darlık. Bu rahatsızlıklar ileri bir aşamaya ulaştığında tedavi genellikle cerrahi müdahaleyi ve titanyum vidaların kullanımını gerektirir. Özellikle genel anestezi (anestezi) riski taşıyan hastalarda (örneğin KOAH gibi ilerlemiş akciğer hastalıkları, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği veya mevcut ciddi nörolojik hastalıklar) ameliyat mutlaka tercih edilir.

Lomber disk hernisi bel ağrısının önemli bir nedenidir.

Her insan hayatının bir noktasında önemli veya hafif sırt ağrısı yaşayabilir. Unutmayalım ki her sırt ağrısı bel fıtığı anlamına gelmeyebilir. Bel fıtığı vakalarında bel ağrısının yanı sıra bacak ağrısı, uyuşma ve ileri evrelerde dik pozisyonda kuvvet kaybı da görülür. Ağrı şiddetli ve kalıcı olabilir. Bel fıtığı, iki omur arasında askı görevi gören kıkırdak yapının zamanla yıpranarak bacağa ulaşan sinirlere baskı yapması durumudur. Tanı MR incelemesi ile konulur. Ağrı kişinin iş ve ev yaşamını olumsuz etkiliyorsa veya ayakta durma gücünde kayıp varsa tedavisi ameliyattır.

Dar kanal nedir? Nasıl tedavi edilir?

Dar kanal; Adından da anlaşılacağı üzere omuriliğin geçtiği kemik tünelin çapının normalin altına inmesi durumudur. Özellikle yaşlılıkta görülür. Hastada bel ağrısının yanı sıra genellikle her iki bacakta da ağrı ve yürümede zorluk yaşanır. İleri evrelerde tedavi cerrahidir ve vida (platin) gerektirir.

Bel kayması nedir? Nasıl tedavi edilir?

Hayat akıp gidiyor; Bir omurun başka bir omur üzerine ileri veya geri hareketidir. Bu durum daha sonra, omurları bir arada tutan eklem ve bağların zayıf olması durumunda, yani doğuştan ya da omurganın ileri derecede aşınması ve yıpranması ya da travması sonucu ortaya çıkabilir. Fonksiyonel bel röntgeninde görüldüğü gibi kayma hareketli ise tedavisi cerrahi ve vida ile tespittir.

Ameliyat gerektiren sırt rahatsızlığı olan hastalar ameliyat olmazsa ve zaman kaybederlerse, zamanla bacaklarda artan ağrı ve güçsüzlük nedeniyle yürümek giderek zorlaşır ve bu kişiler başkalarına bağımlı hale gelir.

Bel ameliyatları anestezisiz yapılabiliyor

Sebebi ne olursa olsun sırt ameliyatları anestezisiz (epidural anestezi) yapılabilir. Özellikle genel anestezi alma riski olan hastalarda (astım, böbrek yetmezliği, kalp hastalıkları, hipertansiyon, diyabet gibi hastalıklar) tercih edilmelidir. Ayrıca bu yöntem, ameliyat sonrasında hastanın kısa sürede mobilize edilmesi ve taburcu edilmesi kolaylığı da sunmaktadır.

Amaç, hastayı en kısa sürede mobilize ederek, sağlıklı olduğu dönemdeki ev ve iş hayatına, hobilerine ve alışkanlıklarına geri döndürmek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: