Postnazal akıntı günlük yaşamı etkileyen can sıkıcı bir durum olduğundan, bu durumu yaşayan kişiler akıntının bir an önce durmasını ister. Postnazal akıntı için uygun yöntemler altta yatan nedene göre değişiklik gösterebilir. Postnazal akıntı, doğru tedavi yöntemi ve yaşam tarzı değişiklikleriyle tedavi edilebilir. Ancak altta yatan daha ciddi bir neden varsa ve belirtiler uzun sürüyorsa bir sağlık uzmanına başvurulması önerilir.
Postnazal damlamanın nedenleri nelerdir?
Postnazal akıntı birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir ancak en sık görülen neden alerjik postnazal akıntıdır. Postnazal akıntının nedenlerinden biri de burun içindeki kıkırdakların eğriliğidir. Bu, mukusun düzgün şekilde akmasını önlediği için geniz akıntısına neden olur. Postnazal akıntının nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Alerjik rinit, evcil hayvan tüyü, toz, polen ve diğer alerjenik faktörler burun mukozasının iltihaplanmasına neden olur ve mukus üretimini artırır. Bu postnazal akıntıya neden olur.
- Soğuk algınlığı veya grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları iltihaba neden olduğundan mukus üretimi artar. Artan mukus postnazal akıntıya neden olur.
- Sinüslerin iltihaplanması sinüzite neden olur. Sinüzitle birlikte burun tıkanıklığı ve kalın mukus üretimi artar.
- Özellikle kış aylarında kuru hava, burun mukozasını kurutarak savunma mekanizmalarını zayıflatabilir ve bu da postnazal akıntının artmasına neden olabilir.
- Reflü hastalığı, mide asitlerinin yemek borusuna kaçması ile karakterize bir hastalıktır. Bu, boğaz tahrişine ve geniz akıntısına neden olabilir.
Postnazal damlamanın belirtileri ve tedavisi
Postnazal akıntı günlük yaşamı da etkileyen oldukça can sıkıcı bir durumdur. Çeşitli belirtilerle kendini gösterir. En sık görülen semptomlar şunlardır:
- Boğazda sürekli tahriş ve rahatsızlık.
- Çoğunlukla geceleri yatarken ortaya çıkan öksürük.
- Burun tıkanıklığı ve sıvı hissi.
- Boğazdan aşağı akan mukus nedeniyle ağızda hoş olmayan bir tat oluşması.
- Ses kısıklığı veya burun sesi gibi ses değişiklikleri.
- Östaki borusu orta kulağın temiz ve kuru tutulmasında rol oynayan bir faktördür. Bu nedenle kulak enfeksiyonu da geniz akıntısının belirtileri arasındadır.
Postnazal damlama tedavisi yöntemleri, postnazal damlamanın nedenine bağlı olarak değişir.
Postnazal akıntıya ne iyi gelir?
Sebebe göre geniz akıntısı için uygun yöntemler uygulanmalıdır. Alerjiden kaynaklanan geniz akıntısı için antihistaminikler kullanılmalı, viral enfeksiyonlar için ise istirahat ve bol sıvı alınması gerekir. Sinüzitten kaynaklanan geniz akıntısı için burun spreyleri ve gerekiyorsa antibiyotik tedavisi uygulanır. Postnazal akıntı tedavisinde önemli faktörlerden biri yaşam tarzı değişiklikleridir. Alerjenlerden kaçınan ve yeterli sıvı içen bir yaşam tarzı, geniz akıntısının tedavisinde önemli rol oynar.
Postnazal damlama nasıl tedavi edilir?
Hemen hemen tüm sağlık sorunları gibi geniz akıntısı da altta yatan faktörlere göre tedavi edilmesi gereken bir sorundur. Bu nedenle doktor tarafından reçete edilen ilaçların doğru kullanılması gerekmektedir. Bazı postnazal akıntı vakalarında herhangi bir ilaç kullanılmadan da iyileşme gerçekleşebilir. Örneğin tuzlu su, geniz akıntısının oluştuğu bölgeyi temizlemek için kullanılan en temel yöntemlerden biridir.
Postnazal akıntıyı en hızlı ne durdurur?
Birçok kişi postnazal damlama sorunu yaşıyor Postnazal akıntıyı en hızlı ne durdurur? Bu konuda kendini sorgular ve araştırmalar yapar. Postnazal akıntının iyileşme sürecini hızlandıran yöntemlerden biri de hava nemlendiricilerdir. Nemli hava, içeriğindeki su sayesinde mukus sıvısının kıvamını sağlar. Böylece postnazal akıntı ortadan kalkar. Bol su içmek mukusun incelmesine yardımcı olur, böylece salgılar azalır ve rahatsızlık giderilir.
Ayrıca postnazal akıntıyı hafifletmek için buharı solumanız gerekir. Bir kase sıcak suyun üzerine eğilebilir, başınızı bir havluyla örtebilir ve buharı içinize çekebilirsiniz. Eğer geniz akıntısı reflüden kaynaklanıyorsa hızlı bir şekilde ortadan kaldırmak için asitli yiyeceklerden uzak durmalısınız. Tüm bu yöntemleri uygulamadan önce mutlaka bir uzmana danışıp onayını almak gerekir.