Cuma, Eylül 20

Halluks valgus nedir? Halluks valgus’u ameliyatsız düzeltmek mümkün mü? Halluks valgus tedavisi

Hallux valgus, 1800’lü yıllarda Carl Hueter tarafından tanımlanmış olup, ayak başparmağının normal hizasından sapması ile karakterize edilen ayak deformitesi olarak bilinmektedir. Bu durum ayak başparmağının eğriliği nedeniyle tüm ayak yapısının bozulmasına yol açabilir. “Başparmak eğriliği” olarak da adlandırılan bu rahatsızlık özellikle kadınlarda daha sık görülüyor.

Halluks valgus nedir?

Halluks valgus, genellikle ayak başparmağının öne doğru çıkması olarak bilinen ve ayak başparmağının diğer ayak parmaklarına doğru eğilmesiyle karakterize bir durumdur. Bu eğrilik, ayak başparmağının altındaki metatarsal kemiğin ters yönde çıkıntı yapmasına neden olarak ayağın iç kısmında karakteristik bir çıkıntı oluşturur.

Genellikle genetik yatkınlıkla ilişkilendirilen bu bozukluk, kadınlarda daha sık görülüyor. Anneleri veya büyükanneleri bu sorunu yaşayan kişilerde başparmak çıkıntısı gelişme riski daha yüksektir. Halluks valgus en sık görülen ayak deformitesidir.

Işık griye döner mi?

Hastalık ilerledikçe ayak ve ayak parmaklarında şiddetli ağrılara neden olabilir ve eklemdeki şekil bozukluğu iltihaba yol açabilir.

Halluks valgus neden olur?

Halluks valgusun en önemli nedeni genetik yatkınlık yani ailesel geçiştir. Ancak düztabanlık bu hastalığın daha sık görülmesine neden olabilir. Genetik yatkınlığı olan kişilerde dar burunlu ve yüksek topuklu ayakkabı giymek halluks valgus riskini artırıyor. Ayrıca uzun süre ayakta durmak da bu bozukluğun gelişimini tetikleyen faktörlerden biridir.

Halluks valgus nasıl tedavi edilir?

Halluks valgus tedavisi, deformitenin şiddetine ve hastanın hissettiği ağrının düzeyine göre değişmektedir. Hafif vakalarda özel egzersizler, fizyoterapi, ortopedik ayakkabılar ve geceleri kullanılan bunyon atelleri ile durum kontrol altına alınabilir. Ancak daha ileri vakalarda splint kullanımı bile yeterli olmayabilir ve bu durumda bunyon ameliyatı gerekli olabilir.

Halluks valgustan kurtulmak için ne yapılmalı?

“Haluks valgus’u ameliyatsız düzeltmek mümkün mü?” Halluks valgusun erken evrelerinde gerekli görüldüğünde ameliyatsız tedavi yöntemleri tercih edilebilir. Hastalığa yakalananların kendilerine sordukları bir diğer soru ise “Bunyon ağrısına ne iyi gelir?” sorusudur. sorunun cevabıdır.

Bunyon ağrısına ne iyi gelir?

Halluks valgus rahatsızlığını gidermek için geniş burunlu, rahat ayakkabılar giymek, soğuk kompres uygulamak ve özel tabanlık kullanmak faydalı olabilir.

Bunyonlar egzersizle iyileşebilir mi?

Tedavi sırasında önerilen bunyon egzersizleri ayak kaslarını güçlendirerek deformitenin ilerlemesini yavaşlatabilir. Ayak parmaklarını açıp kapatmak, havluları parmaklarla almak, ayak bileği çevresindeki kasları güçlendirmek gibi egzersizler özellikle tavsiye edilir.

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: Antalya Haber