Cuma, Eylül 20

Deniz keyfinizin bozulmasına izin vermeyin! Uzman uyarıyor: “Ölüme veya kalıcı felce neden olabilir”

Havaların çok sıcak olduğu zamanlarda pek çok kişi serinlemek için denizde veya havuzlarda yüzmeyi tercih ediyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Profesörü Prof. Dr. Abdurrahman Aycan, havaların ısınıp yüzme sezonunun başlamasıyla birlikte vatandaşların deniz, göl, gölet, baraj, dere ve sulama kanallarında serinlemeye çalıştıklarını söyledi.

Artık bu haberi dinleyebilirsiniz. Uygulamayı şimdi indirin!

BOYUN YARALANMALARINA DİKKAT EDİN

Derin suya kafa üstü dalmanın riskli olduğu uyarısında bulunan Aycan, yaz aylarında sıklığı artan kazalardan birinin de suya yanlış dalış sonucu meydana gelen boyun yaralanmaları olduğunu söyledi.

HER YIL BİNLERCE KİŞİ İNME GEÇİRİYOR

Ekran görüntüsü 07-23-2024 101814

Her yıl binlerce kişinin sığ suya hatalı atlama sonucu boyun kırığı nedeniyle omurilik felci yaşadığına dikkati çeken Aycan, şöyle konuştu: “Rotasyon, hiperekstansiyon (başın geriye doğru hareketi) gibi boynun dönme hareketleri sonucunda ) ve su altındayken oluşan basınç nedeniyle oluşan hasar, omurgaya ve içindeki omuriliğe kadar hafiften şiddetliye kadar değişebilir.” Travma sonrası boyun fıtığı, yumuşak ve bağ dokusunda küçük yaralanmalarda boyun kırığı, parçalı kırıklar, kırıkların sinir dokusuna baskı yapması, omurilik yaralanmaları ve kalıcı sinir hasarı gibi çok sayıda patolojiye neden olabiliyor. dedi.

“Ani ÖLÜME NEDEN OLABİLİR”

iStock-1845447905

Yanlışlıkla suya atlamanın iki tür boyun yaralanmasına yol açtığını anlatan Aycan, şöyle konuştu: “Birincisi, boyundaki omurilik kanalındaki omurilik ve sinirlere ani bası veya omurilik ve sinirlerin zarar görmesidir. İkincisi ise boynun bozulmasıdır. sığ su dalışı sırasında meydana gelebilecek travmatik yaralanmalar omurganın normal yapısı ve güç hizalamasıdır.” “Maalesef çok ciddi klinik belirti ve semptomlara, ağır sakatlıklara ve bazen de zaman kaybetmeden doğru bir şekilde ani ölüme yol açabilmektedir ve bu tür yaralanmaların hızla sağlık merkezine götürülmesi gerekmektedir. Özellikle 15-30 yaş arası bu tür yaralanmalar ciddi oranda görülmektedir. daha yaygın.”

“HER AY 3-4 VAKA GELİYOR”

Ekran görüntüsü 2024-07-23 102219

Farkındalık yaratmanın önemine değinen uzman, şöyle açıklıyor: “Merkezimize her ay hatalı dalış nedeniyle 3-4 vaka getiriliyor. Bu sayı, suyun düştüğü haziran, temmuz ve ağustos aylarında 5-10’a ulaşıyor. Havalar ısınıyor, sığ suya balıklama atlamak çok tehlikeli. Toplumun bilinçlenmesi gerekiyor. “Farkındalık yaratarak bu tür kazaları önleyebiliriz.”

“VAKALARDA ARTIŞ VAR”

iStock-465925131

Merkezlerine getirilen yaralıları kurtarmak için zamanla yarıştıklarını belirten Aycan, son yıllarda bu tür vakalarda artış yaşandığına dikkat çekti. Aycan, bu yıl suya yanlış atladığı için kol ve bacaklarını kullanamayan 6 hastadan 2’sinin yapılan ameliyatlara rağmen kalıcı felçli kaldığını söyledi.

Suya girenlerin dikkatli olmalarını isteyen Aycan, şöyle konuştu: “Omurga esnek ve güçlü bir yapıya sahip olmasına rağmen ani, kontrolsüz ve aşırı zorlu hareketlerin ömür boyu zorlu bir tedavi sürecine neden olduğunu unutmamak gerekir. En ufak bir dikkatsizlik ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu konuda herkesin “daha ​​bilinçli, daha duyarlı” olması gerekiyor.
Bu içerik Nilgün Akbıyık tarafından yayınlanmıştır.

Önceki içerik Sonraki içerik
Bahçeli'den sürpriz basın toplantısı: 154 kişi!  Elimizde onların isimleri varBahçeli’den sürpriz basın toplantısı: 154 kişi! Elimizde onların isimleri var

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: Antalya Haber