Pazar, Ocak 19

Dikkat! Kahve içerken bilmeniz gereken 9 önemli nokta! – SAĞLIK

Durum böyle olunca modern çağın vazgeçilmezi haline gelen kahve tüketimi, son yıllarda 7’den 70’e toplumun hemen her kesiminde hızla arttı! Ama dikkat et! Günümüzde hem türleri hem de hazırlanma yöntemleri itibarıyla sayısız şekilde karşılaştığımız kahve, bazı kurallara uyulmadığı takdirde sağlığa fayda yerine ciddi zararlar verebiliyor! Aşırı sıcaklardan serinlemek için aşırı tüketilebilen aromalar, şuruplar, tatlandırıcılar, kremler ve baştan çıkarıcı soğuk karışımlar, şeker hastalığından obeziteye kadar pek çok sağlık sorununa zemin hazırlayabiliyor! Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman “Kahve, ölçülü tüketilmesi gereken masum bir içecek olarak görülmemelidir. Çünkü içerdiği aşırı kafein; Kaygı, yorgunluk, uykusuzluk, tansiyon yükselmesi gibi olumsuz etkilere neden olabileceği gibi kahveye eklenen aromalı ve şekerli şuruplar, kremalar ve süt tozları da kahveyi sağlığınıza oldukça zararlı olabilecek bir içeceğe dönüştürebilir. Bu bileşenler yüksek kalori değerleri nedeniyle kilo almaya, hatta diyabet veya obeziteye bağlı hastalıklara neden olabiliyor. Bu nedenle kahve tüketirken dikkatli olmanız gerekiyor” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Özman, kahve tüketiminde bilinmesi gereken 9 noktayı anlatarak önemli uyarı ve tüyolar verdi.

  • Bağımlılığa neden olabilir

Çoğumuz uyanmak ve daha dinç kalmak için kahve tüketiriz. Kahvedeki kafein uyanık kalmanıza yardımcı olur, ancak kahve sürekli tüketildiğinde tolerans gelişebilir, bu da aynı uyanıklık veya uyanıklık durumuna ulaşmak için daha fazla kahve gerekebileceği anlamına gelir. Bu da zamanla daha fazla kahve tüketmenize ve dolayısıyla fazla kafeinin zararlı etkilerine maruz kalmanıza neden olabilir.

  • Aşırı Kalori Alımına Neden Olabilir

Kahveden daha fazla kalori alabileceğinizi biliyor muydunuz? Kahve çeşitleri genel olarak 100 ml yani 1 bardak çayda 2-3 kcal içerir ve bu çok da önemli bir kalori miktarı değildir. Ancak süt tozu, krema, şeker, süt vb. eklediğinizde. kahve tüketimi sırasında kahve kalorisi artar ve kahve bu ekstra kalori ilavesiyle fazla tüketildiğinde vücutta yağ birikmesine ve dolayısıyla obezite, diyabet gibi hastalıklara neden olabilir.

  • Akşam 5’ten sonra kahve tüketmeyin

Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Özman, “Kafeinin uyku getirici etkisi var. Bu nedenle kafein tercihen gün içerisinde tüketilmelidir. Bilimsel çalışmalarda; Yatmadan en az 6 saat önce veya akşam 5’ten önce kahve içmeyi bırakmanız önerilir. “Yatma zamanı yaklaştıkça kahve tüketimi uyku kalitesini bozabilir ve uyku süresini kısaltabilir” diyor.

  • Günde 400 mg kafeini aşmamalısınız!

Sağlıklı bir yetişkin için günde maksimum 400 mg kafein tüketimi uygundur. Hamile veya emziren kişiler için bu miktar günde 200 mg’dır. 60 ml espressoda 80 mg kafein bulunurken, 1 200 ml bardak filtre kahvede 90 mg kafein bulunur. Bu miktarlar kahvenin cinsine ve yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilir. Maksimum günlük kafein dozunu aşmaktan kaçının; Kafeinin çay, kakao ve kahve dışındaki diğer içeceklerden de elde edilebileceği göz önünde bulundurulduğunda, bu tür içeceklerin kahve ile birlikte tüketiminin toplam tüketiminin günde üç ila dört bardak suyu geçmemesine dikkat edilmelidir.

  • Çocuklar ve gençler uzak durmalı

Özellikle son yıllarda kahve çeşitlerinin artmasıyla birlikte bir zamanlar sadece yetişkinlerin içeceği olarak görülen kahve, çocukların da sıklıkla tükettiği bir içecek haline geldi. Amerikan Pediatri Akademisi; Çocuk ve ergenlerin kafeinden uzak durmasını önerdiğini belirten Nur Ecem Baydı Ozman, şöyle konuştu: “Yapılan çalışmalarda; Çocuklar ve ergenler için güvenli dozlar belirtilmediğinden çocukların veya ergenlerin bunu seçmemesi daha güvenli olacaktır. “Aşırı sıcaklardan serinlemek için aşırı tüketilebilen aromalar, şuruplar, tatlandırıcılar, kremalar ve baştan çıkarıcı soğuk demlemeler ve kahve tüketimi hem çocuklarda, hem gençlerde hem de yetişkinlerde şeker hastalığından obeziteye kadar pek çok sağlık sorununa zemin hazırlayabiliyor. ” diyor.

  • Vücuttan su atılımını artırabilir

Kahve idrar söktürücü etkiye sahip olabilir, yani suyun böbrekler yoluyla vücuttan atılımını artırabilir. Burada önemli olan; Kahve tüketiyorsak her gün yeterince su içtiğimizden emin olmalıyız. Kahve veya çay gibi diğer kafeinli içecekler suyun yerini almaz. Bu nedenle kilomuzu 30 ml ile çarpmalı ve her gün düzenli olarak sonuç kadar su tüketmeliyiz. Örneğin; 60 kg’lık bir kişinin her gün yaklaşık 1800 ml su tüketmesi gerekir. Az su içip sık sık kahve tükettiğimizde vücuttan su atılabilir ve yetersiz su tüketimine bağlı olarak vücutta ödem oluşabilir. Kahvenin kendisi doğrudan ödeme neden olmasa da kahve tüketimiyle birlikte yeterince su içmezseniz vücutta ödem oluşabilir.

  • Uyanır uyanmaz kahve içebilir misiniz?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Özman, “Bazı kaynaklar sabah uyanır uyanmaz kahve tüketmemeyi, tercihen uyandıktan 1-2 saat sonra kahve tüketmenizi öneriyor. Çünkü sabah uyandığınızda zaten yüksek olan ve kahve içerken daha da artan kortizol hormonunun aşırı salgılanması, anksiyete, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve kemik erimesi gibi sorunlara yol açabileceği gibi kan basıncında da azalmaya yol açabilir. bağışıklık sistemi . Ayrıca aç karnına kahve içmek mide sorunlarına neden olabilir. Ancak burada bir karar kaybı çalışması yapılarak (kişinin sabah erkenden kahve içerek uyanması gerekiyorsa, örneğin araba kullanması gerekiyorsa ve bunun için uyanması gerekiyorsa ve içmenin herhangi bir olumsuz etkisini hissetmiyorsa) sabah kahvesi), kalıcı olmadığı sürece karar kişiye bırakılabilir.

  • Fazlası kalp-damar sağlığına zarar verebilir

Kahve, orta düzeyde tüketildiğinde kalp-damar sağlığını koruyabilir, ancak önerilen maksimum dozun üzerinde tüketildiğinde koroner kalp hastalığı riskini artırabilir. Kahve filtresiz tüketildiğinde aterojenik etkisi yani kan damarlarının daralması artabilir. Tam tersine kahve filtrelenerek tüketildiğinde bu etki azalır ve kahvenin kalp ve damar sağlığına olumlu etkileri daha fazla olur. Halihazırda hipertansiyon veya kalp-damar rahatsızlığı olan kişilerin kahve tüketiminin miktarına ve hazırlanışına daha fazla dikkat etmesi gerekiyor.

  • Kahve hiçbir şekilde yağ yakmaz.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Özman, şunları söyledi: “Tereyağı, Hindistan cevizi yağı, limon, tarçın vb. ekleyin. Yağ yakmak için kahve içmek yanlış uygulamalardır ve kahveyi yağ yakıcı bir ürün yapmaz. Yine spor öncesi kahve içmenin yağ yakımına önemli bir katkısı olmuyor. Yağ yakımı vücutta kalori açığı yaratılarak yani dengeli beslenme ve düzenli egzersizle mümkündür. Bu anlamda kahveyi zayıflamak ya da yağ yakmak için tercih etmek yanlış bir uygulama olur” diyor Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: